IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 записа най-добрия си месец от ноември

Dow и S&P 500 отбелязаха четвърто поредно положително тримесечие

23:57 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси с изключение на Dow Jones постигнаха ръст в сряда, като завършиха март и първото тримесечие възходящо, тъй като инвеститорите се върнаха към постигащите висок растеж технологични компании и в същото време обмислят плана за големи инфраструктурни разходи на президента Джо Байдън, предава CNBC.

S&P 500 приключи сесията с ръст от 0,4% до ниво от 3972,89 пункта, след като по-рано скочи с 0,9% и отбеляза нов рекорден връх в средата на търговията. Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 1,5% до равнище от 13 246,87 пункта, а книжата на Apple, Microsoft и Facebook поскъпнаха с най-малко 1,6%. Цената на акциите на Tesla нарасна с над 5%. Индексът на сините чипове Dow Joes Industrial Average се понижи с 85,41 пункта и той приключи деня на ниво от 32 981,55 пункта.

Dow и S&P 500 прибавиха съответно 6,6% и 4,3% към стойността си през март и отбелязаха най-добрия си месец от ноември насам, както и четвърти положителен месец от общо пет. За тримесечието Dow и S&P 500 са нагоре съответно със 7,8% и 5,8% и записват четвърто поредно положително тримесечие.

Nasdaq се представи относително слабо, тъй като технологичните акции са особено чувствителни към растящите лихви заради зависимостта си от евтини заемни средства за инвестиране в бъдещия им растеж. За март технологичният индекс е нагоре с 0,4%, а за тримесечието ръстът му достига 2,8%.

Американският президент Джо Байдън ще обяви инфраструктурни разходи на стойност над 2 трлн. долара в сряда. Планът предвижда повишаване на корпоративния данък до 28% за финансирането му, каза официален представител на администрацията пред репортери. Белият дом съобщи, че повишаването на данъка наред с мерки за спиране на изнасянето на печалбите извън страната ще финансират инфраструктурния план в рамките на 15 години.

Циклични сектори като енергетиката, суровините, финансите и индустрията регистрираха загуби в сряда, а технологичният сектор в S&P 500 се представи силно с ръст от 1,5%.

Някои инвеститори са обезпокоени от отрицателните последици от по-високия корпоративен данък и ускоряването на инфлацията на фона на големите фискални стимули.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 1,748%, след като достигна 14-месечен връх от 1,77%. Тази по 30-годишните облигации също е нагоре до 2,416%. Доходността по облигациите расте тази година на фона на силното разпространение на ваксините срещу COVID-19 и очакванията за възстановяване на широката икономика.

Работните места в частния сектор са нараснали през март с най-бързия си темп от септември 2020 г., като компаниите са прибавили 517 хил. служители за месеца, сочи доклад на компанията ADP. Това е стабилен ръст спрямо 176 хил. през февруари, въпреки че е под очакванията на Dow Jones за 525 хил.

Инвеститорите очакват ключов доклад за работните места през март в петък, за да преценят състоянието на възстановяването на пазара на труда. Икономисти очакват през март да са добавени 630 хил. нови работни места и спад на безработицата до 6% спрямо 6,2% в момента, съобщава Dow Jones.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи минимално с 0,1% до 93,2 пункта. Еврото поскъпна с 0,11% до 1,173 долара, а паундът е нагоре с 0,34% до 1,379 долара. Спрямо йената щатските пари прибавиха 0,36% към стойността си до 110,74 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи на фона на опасенията за възстановяването на пазара, след като ОПЕК и съюзниците й намалиха прогнозата а ръста на търсенето през 2021 г., въпреки че силната заводска дейност в Китай оказа известна подкрепа.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за май, които изтичат в сряда, поевтиняха с 48 цента до 63,66 долара за барел. Контрактите върху по-активния контракт за Брент с доставка през юни отбелязаха спад от 53 цента до 63,64 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,13 долара до 59,52 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 1,8% до 1715,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още