IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 започва деня с опит за нов рекорд*

Tesla, чиито акции поевтиняха с 10% през последния месец, се възстановява с ръст от 2,4%, подкрепяйки представянето на Nasdaq

17:25 | 08.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Широкият показател S&P 500 започна търговския ден, правейки нов опит за рекорд, като се повиши с около 0,2%, само с няколко пункта под рекордното си ниво, достигнато миналия месец, съобщи CNBC.

Към 17 часа българско време измерителят се понижава с 0,08% до 4223,29 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones изтрива 0,22% от стойността си до 34 557,18 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite напредва с 0,28% до 13 919, 06 пункта.

Tesla, чиито акции поевтиняха с 10% през последния месец, се възстановява с ръст от 2,4%, подкрепяйки представянето на Nasdaq. Производителят на електрически автомобили е доставил 33 463 автомобила, произведени в Китай, на този пазар през май, което е с 29% повече от април. Delta Air Lines записва ръст от 1,8% в цената на акциите си на фона на оптимизма за туристическите и бизнес пътувания.

Акциите на Boeing поскъпват с повече от 1%, след като Southwest Airlines заяви, че увеличава поръчката си за най-малкия модел 737 Max на фона на подобряване на търсенето на пътувания.

Търговската мания, подхранвана от Reddit, изглежда се е разпространила и върху други акции, по-специално Clover Health и Wendy’s. Акциите на здравния стартъп поскъпнаха с 50%, докато книжата на веригата за бързо хранене повишават цената си с 13%.

Американската комисия за ценни книжа и борси заяви в понеделник, че наблюдава продължаващата нестабилност на пазара и обеща да защити инвеститорите на дребно.

Инвеститорите очакват нови сигнали за инфлация по-късно тази седмица след отчета за работните места в петък. Въпреки че САЩ добавиха по-малко работни места от очакваното през май, равнището на безработица спадна до 5,8% от 6,1% и пазарите реагираха положително на данните.

Индексът на потребителските цени през май ще бъде публикуван в четвъртък. Икономистите очакват той да се повиши с 4,7% спрямо година по-рано, според Dow Jones. През април индексът на потребителските цени се повиши с 4,2% на годишна база, което е най-бързото покачване от 2008 г. насам.

Всички погледи са насочени към следващото заседание на Федералния комитет за отворения пазар, насрочено за 15-16 юни, като инвеститорите наблюдават какво ще кажат служителите на Фед за инфлацията и паричната политика. Последните коментари на официални лица показват, че Фед започва да подготвя пазари за ограничаване на покупките на активи.

На петролния пазар фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,5% до 71,11 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,27% до 69,03 долара.

*Информацията е актуална към 17:05 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още