Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 започва сесията на червено, но се готви за шести месец на растеж*

Широкият измерител изтрива в началото на сесията 0,2%, дърпан надолу от сектора на потребителските стоки

S&P 500 започва сесията на червено, но се готви за шести месец на растеж*

Снимка: Getty

Водещите американски индекси започнаха сесията в петък на червено на фона на разочароващи данни за тримесечието от Amazon. Въпреки това S&P 500 е напът да запише шести пореден месец на ръстове, съобщава CNBC.

Широкият измерител изтрива в началото на сесията 0,2%, дърпан надолу от сектора на потребителските стоки. Технологичният показател Nasdaq Composite пък се разделя с 0,4%.

Най-малък е спадът при индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който остава относително без промяна (-0,04%). По-доброто представяне се дължи на поскъпването на книжата на Procter & Gamble с над 2%.

Акциите на Amazon потъват с близо 7%, след като компанията не можа да отговори на очакванията за приходите за първи път от три години насам и даде слаби прогнози. При Pinterest поевтиняването е дори още по-голямо до над 17%, след като платформата съобщи, че е загубила потребители през трите месеца до края на юни.

Водещите индекси все още са напът да изпратят силен месец на търговия, въпреки че в последно време волатилността се усилва заради притесненията от новия пик на делта варианта на коронавируса. Nasdaq и Dow прибавят съответно 1% и 1,4% през юли. S&P 500 е напред с 2,2% за същия период благодарение на секторите на здравеопазването, недвижимите имоти и технологиите, енергетиката и финансите изостават.

Инвеститорите анализираха и ключови данни за щатската инфлация, според които ценовият натиск е по-слаб от очакваното. Основният ценови индекс на разходите за лично потребление се е повишил с 3,5% през юни на годишна основа. Това е значително ускорение, но все пак е малко под прогнозата на Dow Jones за 3,6%.

По-слабото от очакваното четене за ръста на американската икономика също облекчи тревогите за промяна в политиката на Централната банка. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт в САЩ е нараснал с 6,5% на годишна основа, което е под прогнозите за 8,4%.

Управителят на Фед Джером Пауъл предупреди в сряда, че макар икономиката да напредва към поставените цели, има още много път да се извърви, преди централната банка да коригира политиката си.

В четвъртък акциите на онлайн брокера Robinhood започнаха търговия на Nasdaq при цена от 38 долара за акция, но завършиха дебюта си със спад от над 8%. В петък те продължават да поевтиняват с още около 2%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижава леко до съответно 1,237% и 1,896%.

Доларовият индекс на свой ред се покачва с 0,1% до 91,97 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се връща към растежа с ръст и за двата водещи сорта от 0,3%. Фючърсите върху сорта Брент се разменят за 76,28 долара за барел, а тези върху WTI – за 73,82 долара за барел.

Златото обаче поевтинява с 0,4% до 1828,2 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones нарасна с над 300 пункта и прекъсна 4-дневната си губеща серия