IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Държавите могат да извлекат повече полза от банките от действията на ЕМС

Споделянето на разходите за рекапитализцация чрез ЕМС може да помогне за стабилизиране на рейтингите на отделните страни, се посочва в доклад на агенцията

21:28 | 15.08.12 г.
S&P: Държавите могат да извлекат повече полза от банките от действията на ЕМС

Планът да бъде разрешено на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС - постоянния спасителен фонд за еврозоната) директно да рекапитализира проблемни банки в рамките на договорената политическа стратегия за прекъсване на връзката между банките и държавните дългове по-вероятно ще се отрази благоприятно на държавните рейтинги, отколкото на банковите, макар че доста подробности предстои да бъдат уточнени, посочват в свой доклад анализатори на международната рейтингова агенция Standard & Poor`s, цитирани от MarketWatch.

“Споделянето на разходите за рекапитализцация чрез ЕМС може да помогне за стабилизиране на рейтингите на получилите помощта правителства, защото ще бъде избегнато увеличаването на дълговото им бреме“, заяви анализаторът Стефан Бест.

Стабилизиращият ефект върху държавния рейтинг може да достигне и до банковите рейтинги в случаите, когато кредитоспособността на страната ѝ пречи на възможностите да помогне на банките, добави той.

Но преките вливания на ликвидност вероятно ще бъдат придружени от много условия, включително контрол от страна на ЕМС как банките използват отпуснатите средства, се пише в доклада. Например усилията за минимизиране на разходите за данъкоплатците може да изисква получилата спасителна помощ банка да фалира не само по второстепенните си задължения, но и по всички останали, твърдят авторите на доклада.

Не е ясно също дали ЕМС би подкрепил първостепенните кредитори на банки по начина, по който го правят европейските правителства по отношение на своите банки, добавят те.

Всъщност самото предложение на европейската комисия за обща рамка за решения за банките ще направи по-слабо вероятна евентуална подкрепа от страна на националните правителства, подчертават от Standard & Poor’s.

„От гледна точка на държавните дългове по-добрият надзор и регулация от настоящите, както и създаването на ефективна рамка за решения, която ще позволи методично преструктуриране или фалиране на банки, може да се окажат по-ефективен начин за намаляване на връзките между националните дългове и кредитоспособността на банките, отколкото повечето от останалите предложения, насочени към съвместно поемане на загубите“, изтъкна Бест. „От гледна точка на банките обаче тези връзки с националните дългове най-вероятно ще се запазят“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още