IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P отстъпва от последните рекорди в началото на новата сесия*

Индексът Dow Jones започва редовната търговия със спад от над 260 пункта

17:42 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Миналата седмица акциите си възвърнаха позициите, след като инвеститорите заложиха, че първоначалните опасения около омикрон щама са преувеличени.&nbsp;<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Миналата седмица акциите си възвърнаха позициите, след като инвеститорите заложиха, че първоначалните опасения около омикрон щама са преувеличени. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 загуби позиции в началото на редовната сесия в понеделник, след като индексът отбеляза най-добрата си седмица от февруари насам. Той се движеше на нива, близки до рекордните, възстановявайки се от голямо разпродаване, предизвиквано от опасения около новия щам на коронавируса омикрон, съобщи CNBC.

Индексът S&P 500 отстъпи с 0,38%, или 19,11 пункта до 4693,91 пункта. Показателят Dow Jones Industrial Average отбеляза спад от 0,73%, или 262,43 пункта, достигайки 53 708,56 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite загуби 0,18% от стойността си, или 27,87 пункта, достигайки 15 602,73 пункта.

Сред най-големите губещи в понеделник са акциите на авиокомпаниите и на круизните компании. Ценните книжа на American Airlines поевтиняват с 4%, а тези на Delta Airlines – с 3%. Акциите на Carnival Corp. се продават с 4% по-евтино.

От друга страна, акциите на Moderna бяха сред най-големите печеливши в ранната търговия в понеделник, като поскъпват с 2,4%, след като водещият експерт по инфекциозни болести в Белия дом д-р Антъни Фаучи нарече бустерните дози „най-добрата грижа“, но заяви, че дефиницията за напълно ваксинирани няма да се промени.

Ценните книжа на Apple добавят 1% към стойността си, доближавайки компанията към целта й да се превърне в първата компания на пазара с капитализация от 3 трилиона долара.

Движенията на борсата в САЩ в понеделник следват предходната силна седмица, когато инвеститорите пренебрегнаха данните за инфлацията в страната. Индексът на сините чипове Dow Jones добави 4% към стойността си миналата седмица, прекъсвайки четириседмичен период на загуби. Това бе и най-доброто представяне на индекса от март насам. Показателите S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязаха ръст от съответно 3,8% и 3,6%, като и двата записаха най-доброто си седмично представяне от началото на февруари досега.

„Вероятно инфлацията може да запази високите си нива за известно време и рисковете от продължаваща инфлация все още са тук, въпреки че вярваме, че с минаването на базисните ефекти и отслабването на ограниченията при веригите на доставка до края на първото тримесечие на 2022 г. би трябвало да се забави инфлация до по-удобни равнища“, каза Рик Райдър от BlackRock в бележка.

Данните за инфлацията бяха публикувани на фона на престоящото тази седмица двудневно заседание на Фед, където се очаква представителите на банката да дискутират по-бързо прекратяване на програмата за покупка на облигации.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл, както и редица представители на финансовата институция, загатнаха наскоро, че банката може да прекрати програмата за изкупуване на 120 млн. долара облигации месечно по-рано от сегашния срок юни 2022 г.

„Вярваме, че пазарите могат да продължат да приемат данни за ускоряваща се инфлация макар допълнителната волатилност все още да представлява риск. На фона на политиката на Фед, която продължава да е разхлабена, картината за акциите все още е положителна и очакваме победители от глобалния растеж“, каза главният инвестиционен секретар Марк Хефеле в UBS Global Wealth Management.

Миналата седмица акциите си възвърнаха позициите, след като инвеститорите заложиха, че първоначалните опасения около омикрон щама са преувеличени. Много от тях изпитаха облекчение и от новините от Pfizer и BioNTech, че три дози на ваксините им осигуряват по-високо ниво на защита срещу варианта.

*Към 17:09 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още