IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Вероятността да понижим рейтинга на САЩ в следващите три месеца е 50%

Ситуацията в данъчната и бюджетната сфера на САЩ и свързаният с тях проблем с дълговия лимит на страната са станали по-объркани, посочват от кредитната агенция

11:23 | 15.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P: Вероятността да понижим рейтинга на САЩ в следващите три месеца е 50%

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's Ratings Services стана втората агенция след Moody`s, която заяви, че ще преразгледа кредитния рейтинг на САЩ, съобщи Прайм Тасс по информация на Dow Jones. В следващите три месеца S&P ще преразгледа рейтинга на САЩ, който е „ААА“, като съществува 50%-на вероятност той да бъде понижен.    

Политическата неопределеност относно пределното равнище на дълга на САЩ се запази. Така нареченият „план Б“ за съкращение на дефицита и предотвратяване на обявяването на неплатежоспособност от правителството на САЩ, както се считаше, „набра сила“, когато президентът Барак Обама и лидерите на Конгреса направиха прекъсване в преговорите си.

Както се отбелязва в заявлението на S&P обаче „политическите спорове относно ситуацията в данъчната и бюджетната сфера на САЩ и свързаният с тях проблем с максималното равнище на държавния дълг на страната, по наше мнение, станаха по-объркани“.

Рейтинговата агенция изразява становище, че мнението на двете страни (президента и Конгреса) по отношение на основополагащи икономически политики се разминава, и стигането до „задънена улица“ става все по-вероятно. 

В същото време от S&P отбелязват, че рискът от неплатежоспособност по държавния дълг на САЩ в резултат на това, че няма да бъде повишено неговото пределно равнище, е малък.

Вчера международната рейтингова агенция Moody's Investors Service съобщи, че може през следващите няколко седмици да понижи кредитния рейтинг на САЩ, ако не бъде постигнато споразумение за увеличаване на тавана на държавния дълг.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още