IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на M&A сделките носи заплахи за инвеститорите в облигации

Конкуренцията за купуването на корпоративен дълг може да се засили заради спирането на редица сделки

11:13 | 11.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Спадът на сливанията и придобиванията (M&A) държи инвеститорите в напрежение заради възможността конкуренцията по корпоративните облигации да се засили, ако различните регулации спрат други големи сделки, коментира Financial Times.

В година на президентски избори американското правителство вече блокира сделката на фармацевтичните производители Pfizer и Allergan заради данъчни опасения, както и придобиването на Baker Hughes от Halliburton заради антитръстови въпроси.

Сливанията и придобиванията са се превърнали в значителен двигател на предлагането на корпоративни облигации, откакто активността със сделките се ускори през 2013 г. Общо емитираните американски облигации с инвестиционен рейтинг са надминали 1 трлн. долара както през 2014 г., така и през 2015 г.

Някои банкери очакваха темпа през 2016 г. да съвпадне или да е малко по-малък от този през изминалите години.

Спирането на някои значителни пакети за финансиране на сливания и придобивания обаче носи опасности в това отношение.

През тази година вече са били спрени М&А сделки за 376 млрд. долара, което е най-високото ниво от 2007 г., сочи Dealogic.

Pfizer щеше да финансира придобиването си основно с акции и пари в брой, но пък Halliburton миналата година привлече 7,5 млрд. долара за придобиването си на Baker Hughes.

Очаква се някои от тези облигации да останат неизпълнени, но книжата с матуритет 2020 и 2022 г. са със специални условия, които позволяват на петролната компания да откупи обратно облигациите си, ако сливането не се завърши.

„Ако се появят повече от тези капризни обявления, насочени към бизнес достойнствата или антиконкурентните страни на сливания, това би било голям проблем“, казва Бони Баха, ръководител на отдела за глобалните кредити в DoubleLine Capital.

„В момента сме в изборен цикъл и както и да изглежда средата днес, тя може да е съвсем различна след година“.

Инвеститорите, които зависят от средствата по плащания на купони и обратни изкупувания, се тревожат, че трудно ще заменят книжата, тъй като конкуренцията за американски облигации с висок рейтинг се разгорещява.

Държавните облигации с отрицателна доходност в Европа и Азия заедно с ниските лихвени проценти по европейския корпоративен кредит насочиха много мениджъри на портфейли към САЩ.

Предвид волатилния старт на годината за рисковите активи емитирането на корпоративни облигации бе подкрепено от няколко големи финансирания на придобивания.

Групите с инвестиционен рейтинг са продали 346 млрд. долара нов дълг, което е малко под рекордното начало на 2015 г., сочат данни на Dealogic.

Без привлечените 46 млрд. долара от AnheuserBusch InBev за закупуването на SABMiller продажбата на американски облигации с висок рейтинг са спаднали с 13% спрямо миналата година.

Интересът на инвеститорите засега остава силен по отношение на корпоративните облигации, особено откакто пазарът се възстанови от ниските нива от февруари.

„Търсенето е забележително“, казва Брендан Моран, глобален ръководител на корпоративните възниквания в Societe Generale. „Продължаваме да виждаме нетни финансиращи входящи потоци при фиксирания доход, особено при кредитите – корпоративните носят усещането за убежище“.

Това търсене означава, че компаниите са осигурили привлекателни лихвени проценти и може да бъдат записани сделки, надхвърлящи размера на емисиите, казва Моран.

Но докато много компании вече са се възползвали от ниските лихвени проценти, за да разширят матуритета, в комбинация с потенциалното забавяне на сливанията и придобиванията емитентите ще се нуждаят от сериозен стимул, за да се завърнат на пазара.

„Няма нужда да привличаш средства и след това да го депозираш в банката“, добавя Моран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още