IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулации за споразумение за глифозата изстреляха акциите на Bayer

Компанията и ищците дискутират сключването на споразумение за около 10 млрд. долара

09:14 | 24.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm; line-height: 100%">
	Този препарат причини всички главоболия. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Този препарат причини всички главоболия. Снимка: Bloomberg L.P.

Малко преди старта на новия съдебен процес в Калифорния нови спекулации за извънсъдебно споразумение по делото за глифозата накараха акционерите на Bayer да затаят дъх. Химическата и фармацевтична компания потенциално би могла да разреши спора за предполагаемия причинител на рак – съдържащия веществото глифизат препарат за убиване на плевели Roundup, срещу 10 млрд. долара.

Според материал на агенция Bloomberg Bayer би могъл да плати 8 млрд. долара за текущите съдебни дела и да задели още 2 млрд. долара за бъдещи дела. Цената на акциите на германската компания реагира с ръст от почти 5% в следборсовата сесия. 

Bayer е изправен пред над 42 000 съдебни дела след осъщественото за над 60 млрд. долара поглъщане на Monsanto през 2018 г. След три тежки поражения пред съдебни заседатели съдът назначи опитния адвокат Кенет Фейнберг за медиатор. В момента той преговаря за споразумение между компанията и адвокатите на ищците.

Bloomberg обяви новината  само ден преди ново изпитание в Съединените щати. Докато през последните няколко месеца бяха отложени няколко процеса, за да се улеснят преговорите за споразумението, два нови процеса започнаха миналия петък. Трети процес може да започне в петък, ако и двете страни не се споразумеят в последния момент.

„Процесите помагат да се ускори възможно споразумение“, обяснява Елизабет Чамбли Бърч, професор по право от университета в Джорджия. Тя е специализирана в масови съдебни искове за обезщетения.

В рамките на трите нови дела - две в Калифорния и едно в Сейнт Луис, Мисури, където е седалището на Monsanto, ищците се представляват от адвокатската кантора Miller, известна с искове за обезщетение за вреди. Miller също така договаря споразумение за своите клиенти с Feinberg. Независимо от това  в три случая кантората реши да заведе дела, вместо да изчака споразумение.

През миналата седмица основателят на адвокатската кантора Майкъл Милър поясни пред Handelsblatt: "Адвокатската кантора Miller ще се съгласи на споразумение, ако Bayer направи справедливо предложение. Дотогава кантората ще да получи многомилионни съдебни решения срещу Monsanto", прогнозира той.

„Не забравяйте, че преди процеса за Johnson Bayer отхвърли предложението ни да постигне споразумение за 6 млн. долара, само за да загуби 86 млн. долара и значителен спад на пазарната капитализация. Не разбирам защо Bayer не отправя честна оферта“, добавя Милър.

Мениджърите на Bayer биха искали да разполагат с решение за това дали е възможно споразумение най-късно до общото събрание през април. Повечето инвеститори са за споразумение, за да може най-накрая несигурността да изчезне и компанията да може да гледа отново напред. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още