IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирането на дейността на правителството на САЩ е най-дългото в историята им

Президентът Доналд Тръмп продължава да настоява да получи финансиране за изграждането на стена на границата с Мексико

15:30 | 12.01.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спирането на работата на американското правителство заради искането на президента Доналд Тръмп за финансиране на издигане на стена на границата с Мексико, стана най-дългото в историята, след като днес навлезе в 22-рия си ден, а краят сякаш не се задава на хоризонта, пише Bloomberg.

Преговорите са в застой и не са планирани повече такива за уикенда или началото на следващата седмица. Белият дом обърна гръб на усилията за постигане на споразумение в четвъртък, а бюджетният екип на Тръмп изготвя планове за извънредни ситуации, ако спирането на дейността се проточи до края на февруари, твърди представител на администрацията.

Около 800 хил. федерални служители не получиха заплата, а профсъюзите заведоха дело срещу правителството за това, че изискват хората му да работят без заплащане.

Поне едно летище планира да спре работа, тъй като все повече хора от сигурността са започнали да отстътват, защото не са получили заплатите си. В петък Тръмп заяви, че планира да подпише законопроект, който да гарантира, че федералните служители ще получат заплатите си, след като правителството възобнови дейността си.

Демократите и президентът остават в задънена улица, след като партийните лидери заявиха, че няма да се съгласят да финансират каквато и да било стена или бариера, а Тръмп обяви в петък, че няма да се съгласи да поднови работата на правителството, докато не бъдат отделени пари за стената.

Някои от съюзниците на Тръмп го насърчават да обяви извънредно положение в страната и да пренасочи други средства, за да започне изграждането на стената. Но Тръмп коментира, че не бърза да използва тази възможност, която ще бъде оспорена в съда, и ако не бъде отменена, ще създаде прецедент, увеличаващ властта на бъдещите президенти на демократите.

“Няма да го направя толкова бързо, защото това е нещо, което Конгресът трябва да стори”, обяви Тръмп пред репортери по време на среща с представители на властта, които подкрепят идеята му за стената.

Днес спирането на работата на правителството премина границата, която видяхме през 1995-1996 г. при Бил Клинтън.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Струва ми се, че тоя човец големи ядове създаде на някои кръгове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
korn
преди 5 години
По вероятно да е агент на Мосад,а може и да не е.Да не забравяме и Гулденбург,отдавна пипалата им са плъзнали по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
от КГБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
Доналд 100про е руски агент :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още