IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението на Bank of America за 8,5 млрд. долара е одобрено

Апелативният съд в Ню Йорк се произнесе за споразумението за ипотечните облигации по делото от 2011 г.

10:32 | 06.03.15 г.
Споразумението на Bank of America за 8,5 млрд. долара е одобрено

Апелативният съд в Ню Йорк одобри изцяло в четвъртък споразумението на Bank of America Corp за ипотечни облигации на стойност 8,5 млрд. долара с нейни инвеститори, съобщава агенция Ройтерс.

Решението от Апелативния съд в Манхатън най-вероятно ще разреши едно от последните и най-големи законови притеснения, свързани с финансовата криза на втората по големина банка в САЩ.

Bank of America се съгласи на споразумението от 2011 г. с 22 институционални инвеститора, сред които BlackRock Inc, MetLife Inc и Pacific Investment Management Co. на Allianz SE. Чрез него ще бъдат уредени искания за ипотечни ценни книжа на стойност над 174 млрд. долара, издадени от бившата Countrywide Financial Corp.

Плащанията по голяма част от тези книжа бяха просрочени, след като Bank of America купи Countrywide през 2008 г., което доведе до големи загуби.

Някои инвеститори твърдят, че споразумението ги ощетява. Те смятат, че Bank of New York Mellon Corp, която договори споразумението като попечител за 530 участника, свързани с делото, не е положила достатъчно усилия да възстанови достатъчно пари.

В решението от четвъртък съдия Дейвид Сакс заяви, че Bank of New York Mellon не е злоупотребила при уреждането на споразумението.

Съдът също така заяви, че щатският съдия Барбара Кепник, която одобри по-голямата част от споразумението през януари 2014 г., е допуснала грешка при изключването на исковете на инвеститорите по отношение на промени на заемите, при положение че попечителят не е разследвал както трябва тяхната сила.

Сакс също така заяви, че Капник е наложила прекалено суров стандарт на Bank of New York Mellon, „който позволява на съда да разглежда под микроскоп и да поставя под съмнение мотивираните и разумни решения на попечителя“.

„Следователно ние открихме, че попечителят не е злоупотребил с правото си на преценка при решението да пусне исковете, базирани на неуспеха да се изкупят обратно предоговорените ипотеки и ние одобряваме изцяло споразумението“, пише Сакс.

Споразумението за 8,5 млрд. долара е отделно от споразумението за ипотеки на стойност 16,65 млрд. долара от миналия август с федералните и щатските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още