Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Средната класа в САЩ се сблъсква навсякъде с ускоряващата се инфлация

Американците се сблъскват с покачването на разходите за хранителни стоки и газа, както и с поскъпването на жилищата, услугите и автомобилите, сочи проучване

Средната класа в САЩ се сблъсква навсякъде с ускоряващата се инфлация

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията тревожи американците от средната класа, като 49% от тях посочват заплахата от покачването на цените като най-голямото икономическо предизвикателство, пред което са изправени САЩ през 2022 г., според проучване на Primerica, цитирано от Bloomberg.

Около 68% от анкетираните изтъкват, че доходите им изостават от разходите за живот, докато 28% вярват, че икономическите им перспективи ще се влошат през тази година, а 38% - че ще останат същите. 

Още по темата

Анализът за финансова сигурност на средната класа на Primerica в САЩ разглежда мнението на 925 пълнолетни американски граждани, които са заработили между 30 000 и 100 000 долара през 2020 г.

Ускорената инфлация изглежда е навсякъде, накъдето се обърнат респондентите. Американците се сблъскват с покачването на разходите за хранителни стоки и природния газ (около 90%), както и с поскъпването на жилищата (87%), на услуги като ресторанти и барове (80%), нови или употребявани автомобили (81%), здравеопазване (74%), данъци (72%), развлечения (66%), наем (60%) и грижи за децата (44%).

Повишаването на цените се нарежда на второ място в анкетата като тревога след здравето - 33% срещу 38 на сто. Притесненията относно разходите за хранителни стоки нарастват до 19%, спрямо 12% в подобно проучване от септември 2020 г.

В отделно проучване на Quicken Inc., 71% от респондентите поставят инфлацията сред първите 3 проблема, които ги притесняват най-силно. След тях се нареждат евентуални нови варианти на Covid-19, прекъсвания във веригите на доставка и срив на фондовата борса. На дъното в проучването падат пенсионирането и сигурността на работното място.

В проучването на Primerica близо 90% от анкетираните очакват цените на домакинските стоки да продължат да растат. Респондентите вярват, че цените на жилищата също да продължат да се покачват (78%) – което е хубаво за тези, които притежават жилища, но не и за тези, които искат да купуват. Само 18% очакват Covid-19 постепенно да изчезне, като 82% прогнозират, че вариантите ще продължат да се развиват и разпространяват.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 3 месеца
Може пък да излезе, че Джером Пауел и Ердоган да имат роднинска връзка и афинитет към инфлация над 10%.
1
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Изводи от анкета сред 925 граждани (при 329 милиона население). Това заслужаваше ли си времето да се превежда?

Още от САЩ
Щатските индекси се отърсиха от спадовете и записаха повишения