Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Средната класа в САЩ се сблъсква навсякъде с ускоряващата се инфлация

Американците се сблъскват с покачването на разходите за хранителни стоки и газа, както и с поскъпването на жилищата, услугите и автомобилите, сочи проучване

Средната класа в САЩ се сблъсква навсякъде с ускоряващата се инфлация

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията тревожи американците от средната класа, като 49% от тях посочват заплахата от покачването на цените като най-голямото икономическо предизвикателство, пред което са изправени САЩ през 2022 г., според проучване на Primerica, цитирано от Bloomberg.

Около 68% от анкетираните изтъкват, че доходите им изостават от разходите за живот, докато 28% вярват, че икономическите им перспективи ще се влошат през тази година, а 38% - че ще останат същите. 

Още по темата

Анализът за финансова сигурност на средната класа на Primerica в САЩ разглежда мнението на 925 пълнолетни американски граждани, които са заработили между 30 000 и 100 000 долара през 2020 г.

Ускорената инфлация изглежда е навсякъде, накъдето се обърнат респондентите. Американците се сблъскват с покачването на разходите за хранителни стоки и природния газ (около 90%), както и с поскъпването на жилищата (87%), на услуги като ресторанти и барове (80%), нови или употребявани автомобили (81%), здравеопазване (74%), данъци (72%), развлечения (66%), наем (60%) и грижи за децата (44%).

Повишаването на цените се нарежда на второ място в анкетата като тревога след здравето - 33% срещу 38 на сто. Притесненията относно разходите за хранителни стоки нарастват до 19%, спрямо 12% в подобно проучване от септември 2020 г.

В отделно проучване на Quicken Inc., 71% от респондентите поставят инфлацията сред първите 3 проблема, които ги притесняват най-силно. След тях се нареждат евентуални нови варианти на Covid-19, прекъсвания във веригите на доставка и срив на фондовата борса. На дъното в проучването падат пенсионирането и сигурността на работното място.

В проучването на Primerica близо 90% от анкетираните очакват цените на домакинските стоки да продължат да растат. Респондентите вярват, че цените на жилищата също да продължат да се покачват (78%) – което е хубаво за тези, които притежават жилища, но не и за тези, които искат да купуват. Само 18% очакват Covid-19 постепенно да изчезне, като 82% прогнозират, че вариантите ще продължат да се развиват и разпространяват.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 3 месеца
Може пък да излезе, че Джером Пауел и Ердоган да имат роднинска връзка и афинитет към инфлация над 10%.
1
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Изводи от анкета сред 925 граждани (при 329 милиона население). Това заслужаваше ли си времето да се превежда?

Още от САЩ
Опасенията заради Snap изпратиха S&P 500 на червено