IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стенли Фишер: Фед прави всичко по силите си, за да помогне на икономиката

Кандидатът за заместник-председател на централната банка споделя, че фокусът трябва да бъде върху безработицата, а не върху лихвените проценти

21:45 | 13.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ прави всичко по силите си, за да помогне на икономиката. Това каза Стенли Фишер - номинираният за поста заместник-председател на централната банка от президента Барак Обама – пред Банковата комисия на Сената, предава MarketWatch.

„Считам, че политическият микс, който прилага Фед сега, е приблизително подходящ“, заяви Фишер по време на изслушването си пред Комисията. Бъдещото покачване на лихвените проценти наближава, а тогава централната банка ще трябва да прави компромиси между инфлацията и растежа.

„Още не сме стигнали този момент. Трябва да се насочим към нивото на безработицата, а това и правим“, сподели Фишер по въпроса. Демократите изразиха своето притеснение относно връзката на Фишер с инвестиционната банка Citigroup. В периода 2002-2005 г. той бе заместник-директор на финансовата институция.

В отговор кандидатът за заместник-председател на Фед отвърна, че не се притеснява от този факт. Управленския пост в Citi му е помогнал да „разчита по-добре пазарите“.

„Всеки, който е изучил тази криза е разбрал, че бавният растеж не е абстракция. Бавният растеж се свежда до това хората да не си намират работа. Бавният растеж е проблем за семействата, които трудно покриват сметките си, дори за храна. Ако човек не може да разбере това, то той определено не може да прави политика“, коментира Стенли Фишер ефектите от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
тея FED са истинските злодеи в тоя свят, гловални мутри, които си мислят, че са богоизбрани, но и техният момент ще дойде, рано или късно ще глътнат пръчката по един или друг начин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
lordrad
преди 10 години
Наистина ФЕД прави всичко по силите си да обере света изцяло.Там има два основополагащи принципа, които са и в основата на западната демокрация-"Дайте да дадем и нищо но от сърце."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още