IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стенли Фишер: Няма съществени рискове от финансови балони в САЩ

Инструментариумът на централната банка за справяне с подобни явления е ограничен и неизпробван, смята вицепрезидентът на Фед

09:10 | 03.10.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер. Снимка: Ройтерс

Няма съществени рискове от финансови балони в САЩ. Така смята вицепрезидентът на Федералния резерв на (Фед) Стенли Фишер, цитиран от Bloomberg. Въпреки това той изразява опасения, че монетарният инструментариум на централната банка за справяне с подобни явления е ограничен и неизпробван.

„Банките са добре капитализирани и разполагат със значителни ликвидни буфери. Жилищният пазар не е прегрял, а търсенето на заемни средства от домакинствата и предприятията едва сега започна да се повишава след години на спадове или много слаб ръст“, коментира Фишер в Бостън.

И все пак той предупреждава, че едни „потенциални промени на активността на едни по-регулирани към други по-малко регулираните институции могат да породят нови рискове“.

71-годишният централен банкер, който във Фед ръководи комисия, занимаваща се с индентифицирането на балони при различните класове активи и други рискове за финансовата стабилност, също така посочва, че вижда известна възможност за използване на лихвената политика за справяне с потенциални заплахи. Но предприемането на подобен ход идва със своите „значителни разходи“.

„Ограниченият макропруденциален инструментариум в САЩ ме кара да заключа, че може би ще има моменти, когато приспособяването на паричната политика трябва да бъде обсъждано като средство за ограничаване на рисковете за финансовата стабилност“, коментира още вицепрезидентът на Фед.

„При равни други условия една по-рестриктивна парична политика води до отклонения от ценовата стабилност и пълната заетост“, смята той.

Същевременно икономистите продължават да дебатират дали централните банки трябва да отговарят на заплахите за финансовата стабилност чрез регулаторни и надзорни инструменти, известни като макропруденциална политика, или също чрез лихвените процети.

Всяка година Фед провежда стрес тестове за най-големите банки и увеличи капиталовите и ликвидни изисквания, за да намали риска от банкови фалити.

Според Фишер американските централни банкери трябва да помислят върху компромисите между използването на паричната политика, за да бъдат спукани балоните при активите, и разходите в рамките на мандатите на централните банки, които се правят, за да поддържат инфлацията стабилна и заетостта висока.

„Освен това може да бъде полезно анализаторите да продължат да изследват прилагането на нови или по-малко използвани инструменти на паричната политика“, заяви той. „Например, спорно е дали задължителните резерви, които са традиционен инструмент на паричната политика, могат да се приемат като макропруденциален инструмент.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Стенли Фишер е опитен банкер, но едва ли може и трябва да се очаква да направи обективен анализ на политиката на ФЕД; още по-малко да я критикува.Не познавам пример досега централен банкер да е признал, че е допуснал грешка.От друга страна, част от активите, които се срутиха през 2008, примерно недвижимостите, достигнаха предкризисните си нива.През 2008 , обаче световната икономика се развиваше с далеч по-бързи темпове в сравнение с настоящите анемичните темпове и то там където ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
CAPE на Робърт Шилер измерва p/e въз основа на последните 10 години. Т.е. ниските печаби от 2008-2010 силно изкривяват резултатите от сметките му. Така че не е ясно дали е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
леле щом няма рискове, добре, че вчера влязох шорт ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Още факти ,че има балони във почти всички сфери - Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер обяснява добре за акциите ,че са 65% надценени (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/''Макроликвидността подхранва пикове и балони на цените на активите, но недостатъчната пазарна ликвидност в крайна сметка ще предизвика срив и колапс''/Нуриел Рубини, Нобелов лауреат по икономика, в The Project Syndicate/СТАВА ВЪПРОС ЗА СИСТЕМНА КРИЗА защото за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
За тоя Фишер и "мненията" мога да кажа само едно - ХАХАХАХАХАХАХАХАХА :) Справка - Бернанке и речта му 1 месец преди фалита на Леман Брадърс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 МВФ предупреди за следващата финансова криза(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/118135#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Естествено мошениците не си признават ,че са такива Професора обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985Същото се отнася и за финансите в ЕС Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм СЪБРАЛ ФАКТИТЕ КАК СЕ КРАДЕ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още