IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стенли Фишер подкрепя текущата парична политика на Федералния резерв

Според кандидата за заместник-председател на институцията гъвкавата политика трябва да продължи, имайки предвид високата безработица и ниската инфлация

13:01 | 13.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стенли Фишер подкрепя текущата парична политика на Федералния резерв

Стенли Шифер, който е номиниран от американския президент Барак Обама за поста заместник-председател на Федералния резерв на САЩ (Фед), подкрепи текущия курс на паричната политика на централната банка, предава MarketWatch.

В своите бележки преди изслушването му пред Банковата комисия на Сената Фишер отбелязва, че поддържането на курса на експанзионистичната парична политика все още е необходим, имайки предвид високата безработица и ниската инфлация.

„Нормалността не е възстановена. Дори и при равнище от 6,7% безработица продължава да е твърде висока. Инфлацията е, и се очаква да остане малко под целта на Федералния резерв от 2%“, отбелязва бившият гуверньор на Израелската централна банка.

„Понастоящем постигането както на пълна заетост, така и на ценова стабилност, изисква гъвкавата парична политика да бъде продължена, въпреки че темпът на експанзия бе внимателно занижаван, след като Фед редуцира месечните си покупки на дългосрочни държавни облигации и ипотечни ценни книжа“, добавя той.

Фед държи основните лихвени проценти близки до нулата от декември 2008 г. насам. От началото на годината централната банка намали обема на покупките от 85 млрд. долара на 65 млрд. долара месечно.

Пазарите следят внимателно всяко изказване на Фишер, за да са сигурни, че той и новият председател на Фед Джанет Йелън са на едно мнение по отношение курса на паричната политика. Може би за да разсеят спекулациите, централните банкери намекнаха, че именно Йелън е помолила Обама да номинира Фишер.

Неотдавна Фишер изрази скептицизъм относно политиката на бъдещи насоки, която Фед използва, когато постави лихвите на рекордно ниските нулеви нива. Разкривайки бъдещите си намерения да държи краткосрочните лихвени проценти ниски за продължителен период от време, централната банка се опитва да води по-прозрачна политика с цел да не предизвика паника на пазарите.

В своите предварителни бележки Фишер не говори за този инструмент, към който се отнася с критика. Но това не означава, че по-късно днес Банковата комисия към Сената няма да му зададе такъв въпрос. Фишер защитава още и строгия надзор на Фед над финансовия сектор.

„Фед трябва да бъде още по-бдителен при надзора и регулирането на финансовите институции и пазари, за които отговаря, но не трябва да бъде по-малко бдителен и по отношение на контрола на стабилността и устойчивостта на финансовата система като цяло“, пише Фишър.

Фишът е бивш гуверньор на Израелската централна банка. Работил е в Международния валутен фонд, но опитът му в частния сектор привлече вниманието на някои от представителите на демократите в Сената. В периода 2002-2005 г. той бе заместник-главен изпълнителен директор на Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Нормалността не е възстановена."Явно говорим на различни езици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
Стария Евреин . Учителя на Бернанке и Драги . Хиената от Студента Война . Добре дошъл майсторе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още