IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стенли Фишер с оптимистична прогноза за американската икономика

Според заместник-гуверньора на Фед централната банка е напът да постигне двете си основни цели

15:59 | 22.08.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) е напът да постигне и двете си цели за американската икономика, заяви един от водещите централни банкери, представяйки оптимистична оценка за следкризисното възстановяване.

Стенли Фишер, заместник-гуверньор на Управителния съвет на Фед, каза, че базисната инфлация е „на една ръка разстояние“ от 2-процентовата цел на централната банка, а заетостта е нараснала „забележително“ от дъното ѝ през 2010 г.

Фишер е по-скоро поддръжник на повишаването на лихвените проценти сред постоянните членове на Федералната комисия за отворения пазар, припомня Financial Times. По време на изказването си в Аспен, Колорадо, той обаче не подсказа кога Фед може да повиши отново краткосрочните лихвени проценти.

Уверената му оценка обаче ще привлече вниманието на трейдърите, които се опитват да си изяснят позициите на изключително разделените в мненията си централни банкери.

„Близо сме до постигането на целите си. Не само това, но и поведението на заетостта е забележително устойчиво“, каза Фишер.

В изказването си той подчерта препятствията, с които САЩ е трябвало да се преборят през последните две години. Те включват гръцката дългова криза, 20-процентовият ръст на долара, несигурността около валутната политика на Китай, пристъпите на турбулентност на финансовите пазари, „поразителната дупка“ на растежа на заетостта през май 2016 г., както и Brexit.

“Въпреки това, дори на фона на тези шокове, пазарът на труда продължава да се подобрява, заетостта да се увеличава, а нивото на безработица е близко до оценките за естествено ниво“, каза Фишер.

„Вярвам, че е забележително, а може би и подценено, постижение, че безработицата се е завърнала към пълна заетост в относително кратък период след Голямата рецесия, предвид историческия опит след финансовата криза“, добавя той.

Най-тревожната тенденция през последните години е острият спад на ръста на производителността в САЩ. През второто тримесечие трудовата производителност отчита третия си пореден спад за тримесечието – подобна поредица не се е случвала от 1979 г. насам.

Фишер посочи, че почасовото производство се е увеличавало само с 1,25% на година средно от 2006 г. до 2015 г. спрямо дългосрочното средно ниво от 2,5% от 1949 г. до 2005 г. Това забавяне е „огромна промяна“ и ако продължи, ще има последствия върху заетостта, ръста на заплащането и по-широката икономическа политика.

Макар че някои икономисти предупреждават, че американската икономика може да остане в капана на продължителен период на застой в растежа на производителността, Фишер дава по-оптимистична прогноза.

В допълнение към изказването си той коментира: „Има твърде малко мнения по този въпрос сред икономистите, но позициите до известна степен явно зависят от това дали икономистът, изказал прогнозата, е оптимист или песимист“.

„За протокола, отбелязвам, че (а) гледайки напред, очаквам ръстът на БВП да се вдигне през следващите тримесечия, докато инвестициите се възстановяват от изненадващо слабите нива и спирачките от последното поскъпване на долара изчезнат, и (б), че съм оптимист“, завърши той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Туриста , ти да вземеш Люсиен под ръка и да се запилеете на някоя ама много далечна и много дълга екскурзийка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Tyrista
преди 7 години
The rate-setting Federal Open Market Committee next meets Sept. 20-21, and will convene again in November and December - yesterday on Bloomberg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"Шансовете това да се случи са 50 : 50"Преведено на "разбираем "език , това значи "кога цъфнат налъмите в банята" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Въпреки това, дори на фона на тези шокове, пазарът на труда продължава да се подобрява, заетостта да се увеличава, а нивото на безработица е близко до оценките за естествено ниво, каза Фишер.Супер ...ама за да стане реалност , липсва една хубава войница в Европа , също като втората...големата далавера иде после !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още