IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг призова Канада да активизира участието си в мисиите на НАТО в Европа

Страната ще увеличи със 70 на сто разходите си за отбрана през следващите 10 години

09:23 | 10.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

НАТО очаква от Канада да участва по-активно в операциите на алианса в Европа. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за канадската телевизия Си Би Си, предаде ТАСС. 

"Не можем да кажем с точност какви мисии и операции ще осъществяваме след пет-десет години, но сега ни е необходимо по-голямо канадско присъствие в Европа", каза той. Столтенберг припомни, че канадски войници участват в няколко европейски мисии на Алианса, но изрази надежда, че Канада ще засили участието си в операциите на западния съюз.

Тази седмица бе съобщено, че батальонът на НАТО в Латвия под командването на Канада ще бъде сформиран до 19 юни т. г. Числеността на батальона ще бъде около хиляда войници от Албания, Канада, Испания, Италия, Полша и Словения.

В сряда министърът на отбраната на Канада Харджит Саджан обяви, че страната ще увеличи със 70 на сто разходите си за отбрана през следващите десет години.

В интервюто вчера Столтенберг каза още, че подходът на НАТО към Русия е в две насоки - "отбрана и диалог".

Генералният секретар посочи, че Алиансът засилва присъствието си не само в балтийските републики и Полша, но и в Румъния и България, защото "Русия продължава да дестабилизира ситуацията в Източна Европа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
nobel
преди 6 години
Май вече става пределно ясно накъде вървят нещата. Щом се очаква в Европа да има толкова мащабни операции, с които силите на НАТО няма да могат да се справят сами, та се нуждае чак от помощ от Канада .... И щом ще се засилва "присъствието" в прибалтийските републики и в Полша, Румъния и България ... думите са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още