IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът държи пазарите в напрежение

Проблемът е, че възприемането на икономическите данни от страна на инвеститорите се преобърна напълно

18:45 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Страхът държи пазарите в напрежение

През последните дни борсите изживяват най-силните разпродажби от девет месеца насам. Водещият германски индекс DAX загуби 6,5% през последните девет търговски дни. Това е най-големият спад от слабостта през май и юни миналата година насам. Според наблюдатели в краткосрочен план не се очаква устойчиво възстановяване. Комбинацията от намалените покупки на облигации от страна на Фед, стратегическия отлив на парични потоци от развиващите се пазари и страховете за растеж в Китай и САЩ вероятно през следващите седмици ще държи финансовите пазари в напрежение, пише в свой анализ Wall Street Journal. 

На американския пазар индексът S&P 500 се опитваше през първите три седмици на годината отново и отново да прескочи границата от 1850 пункта до нов рекорд - напразно. Оттогава цените на акциите падат. Икономически данни от последните дни поставиха въпросителен знак за подема в Съединените щати. Едновременно с това Федералният резерв на САЩ обаче затегна отново покупките на облигации за втори пореден месец с по 10 млрд. долара до сега вече 65 милиарда долара на месец. A комбинацията от срив във възстановяването на американската икономика плюс намаляването на стимулите от страна на Федералния резерв в момента изглежда твърде много за нервите на инвеститорите.

Проблемът е, че възприемането на икономическите данни от страна на инвеститорите се преобърна напълно. На лошите икономически новини през изминалата година брокерите реагираха с капиталови инвестиции, защото те биха могли да разчитат на подкрепа от страна на Фед. Но сега Фед затяга кранчето.

Съвсем наскоро президентът на Фед в Далас Ричард Фишър потвърди в телевизионно интервю, че за Фед положението не се е променило, въпреки скорошните загуби на фондовите пазари. Паричната политика на Фед се ориентирала към развитието на реалната икономика и събитията на пазарите на облигации. Затова и лошите икономически данни от САЩ сега, за разлика от по-рано, се отразяват зле и на фондовите пазари.

Вълнуващо вероятно ще стане в петък, когато Министерството на труда на САЩ ще публикува доклада за заетостта през януари. След сериозната и студена зима пазарът на труда в САЩ би трябвало да се е възстановил частично през януари. Анкетирани от Dow Jones Newswires икономисти очакват, че броят на работните места извън селското стопанство ще нарасне със 189 000 спрямо предходния месец. Ако докладът разочарова, положението на борсите може да се влоши.

„Излишно е да се препоръча инвеститорите да са далеч в краткросрочен план от рисковите активи", каза Митул Котеча от Crédit Agricole. Волатилността на Wall Street вече е най-високата от края на 2012 година насам. Тази повишена волатилност сигнализира за несигурност сред инвеститорите. Техният собствен рисков барометър се движи с поглед към акции извън рисковата зона. За сметка на това обаче на мода са облигациите - като сигурно убежище. Десетгодишните американски държавни облигации, които носят 2,57%, обаче имат най-ниската доходност от края на октомври.

Особено силно засегнати са развиващите се страни и Япония. Индексът Nikkei, който през изминалата година с ръст от 60 на сто бе любимец на инвеститорите, се сви с 14 процента от началото на 2014 г. След големите ръстове за своите позиции сега инвеститорите в Nikkei пибират печалби по-агресивно, отколкото на други места. Особено, след като йената поскъпна рязко, като сигурно убежище в несигурни за пазарите времена, и по този начин намали възможностите за износ на Япония.

Разпродавани са и валутите и акциите в развиващите се пазари, като Бразилия или Турция. Индексът MSCI за развиващите се пазари спадна до най-ниското си ниво от август насам. Централните банки на Турция, Индия и Южна Африка се опитаха напоследък с някои огромни увеличения на лихвените проценти да облекчат натиска върху валутите.

„Инвеститорите възприемат тези пазари като рисковани и бързо режат своите позиции", казва Ръс Кьостерих от BlackRock. В продължение на 14 поредни седмици от тези пазари изтичат средства, смята той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още