IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от втора вълна на Covid-19 повлича Wall Street силно надолу*

И трите основни индекса отварят сесията със спадове от около 2%

17:34 | 11.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък с резки спадове заради притесненията от втора вълна от коронавирус, след като случаите на заразени с патогена се увеличиха в някои щати, които вече вдигат блокадите, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 775,49 пункта, или с 2,90%, до ниво от 26 220,63 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява със 75,57пункта, или с 2,35%, до 3115,05 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 1,60%, или 160,18  пункта, до 9860,16 пункта.

Акциите на United Airlines, Delta, American и Southwest поевтиняват с над 10%. Книжата на Carnival Corp. и Norwegian Cruise Lineпаднаха се търгуват по-ниско с над 11%, а тези на  Gap и Koh регистрират спад в цените си с над 8%.

Притесненията за втора вълна от случаи на коронавирус се повишиха в САЩ, след като Тексас отчете три поредни дни на рекордни хоспитализации заради Covid-19. Девет калифорнийски града отчитат скок в нови случаи на коронавирус или хоспитализации на потвърдени случаи, съобщи  Associated Press в сряда.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в САЩ надхвърля 2 милиона души, показват последните данни на университета „Джон Хопкинс“.

„Приятелската парична политика на Федералния резерв не може да компенсира тежка втора вълна от COVID-19“, заяви Денис ДеБюшере, анализатор в EvercoreISI.

В сряда инвеститорите концентрираха вниманието си върху заседанието на  Федералния резерв и новите прогнози на институцията за икономиката и паричната политика. Централните банкери гласуваха единодушно да запазят основните институционални лихви непроменени и посочиха, че увеличение на ставките не се очаква до 2022 г.

„Фед разбира, че сме едва в началните фази на икономическото възстановяване и извършването на необмислени промени в политиката или насоките е преждевременно”, каза Чарли Рипли, старши инвестиционен стратег за Allianz Investment Management.

Фед също така заяви, че ще поддържа текущия темп на покупки на облигации през следващите месеци. Освен това институцията очаква икономиката на САЩ да се свие с 6,5% през 2020 г., преди да се разшири с 5% през 2021 г.

Броят на молбите за обезщетение при безработица в САЩ се е повишил с 1,5 милиона през  миналата седмица. Повторно подадените молби, отразяващи броя на хората, получаващи обезщетения за безработица в продължение от поне две седмици, са намалели с 339 000 до 20,9 милиона.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,674% и 1,428%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 96,05 пункта.

Еврото поскъпва с 0,2% спрямо щатската валута до 1,139 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 2,67 долара до 39,04 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат спад от 2,92 долара до 36,68 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,70% до 1750 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 3 години
Не страхът от ковит19 , а страхът от Донълд Тръмп повлича борсите надолу. Се ми се струва, че това се явява повече агитация в подкрепа на Тръмп, но това не е мой бизнес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още