IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сумата по спора между JPMorgan и властите в САЩ може да достигне 11 млрд. долара

Споразумението може да включва 7 млрд. долара в брой и 4 млрд. за потребителите, отбелязват близки до случая източници

10:33 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Банковата институция продължава извънсъдебните си разговори с властите в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банковата институция продължава извънсъдебните си разговори с властите в САЩ. Снимка: Ройтерс

Сумата по извънсъдебното споразумение между американската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co и властите в САЩ за уреждане на разследванията на федерално и държавно ниво може да достигне 11 млрд. долара.

Споразумението може да включва 7 млрд. долара в брой и 4 млрд. долара за потребителите, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на два източника, запознати с въпроса.

По думите на запознатите лица преговорите продължават и в момента, като сумата от 11 млрд. долара може да претърпи промяна. Дискусиите включват представители на Министерството на правосъдието, Комисията по ценните книжа и борсите, Министерство на благоустройството и градското развитие, както и главния прокурор на щата Ню Йорк.

JPMorgan се надява да облекчи част от натиска, който регулаторните органи оказват върху банката в последните няколко месеца. Въпреки че финансовата институция не бе сред най-тежко пострадалите вследствие на финансовата криза, компанията се замеси в скандален случай, известен като "Лондонския кит".

По-рано през септември регулаторните органи в САЩ и Великобритания глобиха JPMorgan с 920 млн. долара, тъй като един от брокерите на банката – французинът Бруно Иксил, нанесе финансови щети на стойност над 6 млрд. долара, заради огромните му рискови експозиции на пазара на деривати.

Случаят "Лондонския кит" бе само една от многото грешни стъпки, които приковаха вниманието на регулаторите върху JPMorgan. Най-голямата банка в САЩ бе въвлечена в повече от дузина дела в световен мащаб през последните години. В това число влиза и разследването от Министерството на правосъдието на САЩ за нарушение на разпоредбите при продажба на високорискови ипотечни облигации.

Преговорите за постигане на споразумение между властите и банката продължават и през тази седмица. Длъжностни лица от американското министерство на правосъдието потвърдиха, че при непостигане на договорка имат готовността веднага да заведат дело в Калифорнийския върховен съд.

Вижте още във видеото на Bloomberg!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още