IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка ще финансира жените в бизнеса с мултимилиарден фонд

Инициативата е подкрепена от дъщерята на американския президент Иванка Тръмп

15:33 | 08.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Президентът на Световната банка&nbsp;Джим Йон Ким и Иванка Тръмп, Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Президентът на Световната банка Джим Йон Ким и Иванка Тръмп, Архив, Ройтерс

Световната банка ще започне да финансира жени предприемачи в развиващите се страни, инициатива, подкрепена от дъщерята на американския президент - Иванка Тръмп, съобщи Ройтерс.

Първоначалното финансиране в размер на 325 млн. долара за проекта включва големи дарения от Германия, САЩ, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

"Това ще бъде мултимилиарден фонд в подкрепа на жените предприемачи“, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

Програмата ще работи с правителствата, за да се подобрят законите и наредбите, които задушават жените в бизнеса.

Очаква се инициативата да даде достъп на жените до фонд за 1 млрд. долара, като седалището му ще бъде във Вашингтон, пише още Bloomberg.

Той предоставя техническа помощ и ще инвестира в проекти и програми в подкрепа на жени, начело на малки и средни предприятия.

Фондът циментира връзката на Световната банка със семейството на Тръмп в момент, когато администрацията на президента поставя под съмнение финансирането на бедни и развиващи се страни със средства на САЩ.

В своето бюджетно предложение, администрацията на Тръмп призова за намаляване на финансирането за Световната банка и други международни кредитори за развитие в размер на 650 млн. долара за период от три години.

„Овластяване на жените икономически е морален въпрос, но той също е и критичен икономически проблем“, заяви Джим Йон Ким. „Нито една страна не може да достигне пълния си потенциал и да се изправи пред предизвикателствата на 21 век без равното участие на жените“, допълни той.

Дъщеря на Тръмп, която работи в Белия дом като съветник на баща си, каза пред репортери, че ще бъде силен застъпник на фонда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още