Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Световната банка завиши очакванията си за растежа на България

За 2016 г. банката прогнозира 3,5% икономически ръст, за тази година - 3,2%, а за 2018 г. - 3,1%

Световната банка завиши очакванията си за растежа на България

Снимка: Pixabay.com

Световната банка завиши очакванията си за икономическия растеж на България за изминалата 2016 г., както и за следващите две години, става ясно от актуалната прогноза на институцията, част от редовните ѝ глобални прогнози.

За 2016 г. Световната банка очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се разшири с 3,5%, което е с 1,3 процентни пункта повече спрямо предишната ѝ прогноза. За тази година се очаква растеж от 3,2%, което е с 0,5 процентни пункта повече в сравнение с предишните очаквания на банката, а за следващата – 3,1%, което е с 0,1 процентен пункт повече.

Банката публикува и първите си предвиждания за 2019 г. Очакванията са темповете на ръст на българската икономика тогава да останат непроменени спрямо 2018 г. - 3,1%. 

Още по темата

От държавите от региона, в който ни причислява Световната банка – Европа и Централна Азия, по-висок растеж за 2016 г. се очаква в Туркменистан, Таджикистан, Румъния и Косово – съответно 6,2%, 6%, 4,7% и 3,6%.

За тази година по-висок растеж се очаква в Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан, Румъния, Черна гора и Албания, но тенденцията за леко забавяне на ръста и стабилизирането му към 2018-2019 г. е обща за региона.

Като цяло обаче темповете на ръст в България изпреварват очаквания среден растеж на региона. За 2016 г. средният ръст на БВП на държавите в групата се очаква да достигне 1,2%, като няма промяна в прогнозата на банката. За тази година очакваният растеж на региона е 2,4%, като е коригиран надолу с 0,1 процентен пункт спрямо предишната прогноза, а за 2018 г. е 2,8%.

Като се изключи Русия – най-голямата икономика в региона, очакваните средни темпове на растеж за региона се увеличават значително – до 2,4% за 2016 г., 3% за тази година и 3,4% за 2018 г.

Като цяло в глобален мащаб Световната банка очаква ускоряване на растежа до 2,7% за тази година и 2,9% през 2018 и 2019 г., след като през 2016 г. достигна 2,3% - най-слабото представяне на световната икономика след кризата. Основен двигател на този растеж обаче са развиващите се икономики, защото само за развитите прогнозите са по-ниски – съответно 1,8% за 2017 и 2018 г. и 1,7% за 2019 г.

Банката отбелязва обаче, че се забавят инвестициите в развиващите се пазари, което представлява сериозно предизвикателство през тези страни. Това подкопава и перспективите им за растеж.

Като основен риск през световната икономика институцията определя нарастващата политическа несигурност пред водещите икономики в света.

Що се отнася до отделните региони, очаква се ускоряване на растежа в Латинска Америка, Карибския регион, Европа и Централна Азия на фона на стабилизирането на икономиките на Бразилия и Русия. Леко засилване се очаква и в държавите от Близкия изток и Северна Африка заради ръста на цените на петрола.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (5)

2
 
8
 
5
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Може да хванем и над 3.5 за 2017та ако имаме късмет и в политическата криза не се появи правителство, което с некомпетентността и корумпираността си да пречат на българите
9
 
5
 
4
majnata до: lyusien
преди 10 месеца
...поне 8% ша е.
4
 
8
 
3
преди 10 месеца
За наша радост ръстат на Б В П за 2016 ще бъде дори по висок от 3.5 % Основание за това са увеличените продажби на дребно и като цяло потреблението увеличението от индустрията и дори строителството вероятно от санирането увеличение на износа през четвъртото тримесечие и увеличени инвестиции наи вече от трансферите на българите в чужбина и европеиските фондове Една много добра година за туризма и земеделието Вероятно ръста ще бъде между 3.6 и 4 %
3
 
6
 
2
KPetkov до: ratten
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Сигурно гледат прогнозите на НСИ :)
7
 
7
 
1
преди 10 месеца
на база на какво е прогнозиран тоя рррръссссст?

Още от САЩ
Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на система за противоракетна отбрана на Полша