Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Световните компании ще изплатят близо 20% по-малко дивиденти през 2020 г.

През третото тримесечие инвеститорите са получили 55 млрд. долара по-малко от дивиденти

Световните компании ще изплатят близо 20% по-малко дивиденти през 2020 г.

Снимка: Bloomberg

Изплащането на дивиденти от най-големите световни компании през 2020 г. ще спадне със 17,5% - 20%, което се равнява на около 263 млрд. долара, в резултат на коронавирусната криза, прогнозира инвестиционната компания Janus Henderson.

Въпреки че прогнозата показва по-малък спад в дивидентите, отколкото се опасяваха анализаторите в началото на пандемията с COVID-19, той ще бъде най-големият от поне 2009 г. насам след световната финансова криза.

Дивидентите са основен източник на доход както за публичните, така и за частните пенсионни фондове, но компаниите, опитващи се да се справят с кризата, ги намаляват с 55 млрд. долара, или 11,4%, през третото тримесечие. Това следва понижението от 108 млрд. долара, или 22%,  между април и юни, когато несигурността на пандемията достигна своя връх.

„В най-добрия случай ще имаме годишен спад от 17,5% до 1,20 трлн. долара. В най-лошия случай основните дивиденти ще се стопят с 20,2% до 1,16 трлн. долара “, коментира инвестиционната компания.

 „Това е най-лошата година от световната финансова криза“, заяви Джейн Шомаке, инвестиционен директор на „Janus Henderson“. 

„Ако животът започне да се връща към някаква форма на нормалност, дори някои от най-тежко засегнатите компании (като туристически, развлекателни и търговски фирми) ще могат да започнат да изплащат дивиденти отново“, не изключва той.

Разбити по сектори, най-лошият спад през третото тримесечие е на компаниите, ориентирани към потребителите, като производителите на автомобили и развлекателните компании ще отчетат най-големи съкращения в дивидентната политика.

Медиите, космонавтиката и банките също бяха сериозно засегнати, докато фармацевтичните продукти, производителите на храни и търговците на дребно обявиха по-големи дивиденти.

Географски, британските банки и петролни компании отчитат 42% спад на дивидентите, докато банковите дивиденти в Австралия се свиват с 40%.

Плащанията към инвеститорите в американски компании са намалели с 3,9%, а при японските компании плащанията към акционерите са намалели с 16%, като износителите бяха особено силно засегнати.

Технологичните гиганти до голяма степен се отърваха невредими от пандемията, като Microsoft ще раздаде 10% по-висок дивидент към края на четвъртото тримесечие.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Американският министър на здравеопазването подаде оставка