IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на баланса на Фед може да застраши фондовия и корпоративния дългов пазар

Разходите за финансирането на корпоративния дълг например може да се повишат с 1,35 процентни пункта спрямо държавните облигации

10:45 | 22.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите и корпоративните облигации може изненадващо да се окажат големите губещи, щом Федералният резерв на САЩ започне да свива баланса си от 4,5 трлн. долара. Това е изводът на специалния комитет от инвеститори и банкери, които съветват Министерството на финансите в началото на този месец, съобщава Bloomberg.

Седмица по-късно стратези от инвестиционната банка Morgan Stanley отделно предупредиха, че инвеститорите подценяват проблемите, които Фед може да предизвика на пазарите на корпоративен дълг.

Мениджърите, които управляват активи, обаче не изглеждат обезпокоени засега. Фондовият пазар нарасна с 10% тази година, включително дивидентите, а корпоративните облигации поскъпнаха с близо 5% към затварянето на сесията в петък. И държавните, и ипотечните облигации – ценните книжа, които най-пряко се влияят от плановете на Фед да реинвестира по-малко пари, изостават от по-широкия дългови пазар през 2017 г. , макар че доходността им е по-стабилна.

Заплахата за фондовия и корпоративния дългов пазар подчертава зависимостта на Фед на фона на опитите на централната банка да свие безпрецедентните стимули, които предостави на икономиката по време и след финансовата криза. Програмата й за количествени облекчения увеличи над четири пъти облигациите, които притежава, и централните банкери планират скоро да започнат да свиват тези реинвестици, тъй като икономиката на САЩ е стъпила на стабилна основа. Тези съкращения обаче може да навредят на пазарите и вероятно на икономиката на като цяло по начини, които са трудни за предвиждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Annhester33
преди 6 години
Аз съм Sgt Ann Hester, съм млада дама, никога не съм се омъжила преди, искам да направя приятел с теб Моля, свържете се с мен директно чрез моя имейл адрес (sgt.hester33***gmail.com)така че мога да ви кажа повече за себе си и моята причина да се свържа с вас. Очаквам с нетърпение да ви чуя скоро.Благодаря,Sgt Ann Hester.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
kloynat
преди 6 години
идва време за урожаи за фед безплатен обяд няма безплатно е само сиренето за капана на мишките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още