Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Съдят в Тексас доставчик на стомана за „Северен поток 2“ заради замърсяване

Voestalpine търси разрешение от тексаските регулатори за повишаване на лимита на допустимото замърсяване за своята фабрика в Корпус Кристи

Съдят в Тексас доставчик на стомана за „Северен поток 2“ заради замърсяване

Снимка: Bloomberg L.P.

Австрийската компания Voestalpine AG, която е основният доставчик на стомана за полемичния газопровод „Северен поток 2“, изграждан от Русия, е заплетена в борба относно замърсяването от дейността на своя завод в Тексас, съобщава Bloomberg

Компанията, която е похарчила над от 1 млрд. долара за изграждането на съоръжението, отчасти за снабдяването на своите заводи в Австрия, иска разрешение от регулаторните органи в Тексас да отделя повече вредни емисии, отколкото първоначално се очакваше в завода ѝ на крайбрежието на Залива на САЩ.

В момента емисиите от петгодишната фабрика надхвърлят границите, като живущите наблизо вече са завели съдебно дело срещу Voestalpine. 

Още по темата

Компанията е построила фабриката в Тексас, за да се възползва от изобилните доставки на евтин природен газ, но част от продукта, който произвежда в Корпус Кристи, беше върнат обратно в цеховете, които произвеждат стомана за 1200-километровия газопровод „Северен поток 2“. Газовата връзка между Русия и Германия е критикувана остро от тексаските политици, включително от републиканския сенатор Тед Круз.

Газопроводът, който може да ограничи износа на американски газ за Европа, е обект на американски санкции. В същото време Voestalpine посочва, че само малка част от продукцията ѝ в Тексас е насочена към „Северен поток 2“.

Бъдещето на завода на компанията сега е в ръцете на регулаторите на Тексас, които трябва да преценят дали прахът, отделяне по време на работа, наистина вреди на здравето и имуществото на жителите на близките населени места. Ако органите решат в ущърб на Voestalpine, това би представлявало сериозно препятствие за компанията, която ще бъде принудена да отпише над половината от първоначалната си инвестиция в Корпус Кристи.

Хората, които живеят в близост до завода, не са съгласи с твърдението  на компанията, че обемът не емисиите, отделяни от фабриката, не вредят на околната среда. Вече са подадени повече от 250 жалби в съда, като жителите посочват, че не могат да използват собствеността си по обичаен начин поради натрупването на железен прах по автомобилите, домовете им и техните дворове. Те също така твърдят, че усилията на компанията за ограничаване и почистване на замърсяването не са били ефективни.

Научните изследвания показват, че излишъкът от промишлени емисии води до най -малко 150 милиона долара вреди всяка година в Тексас. Жителите в района на Корпус Кристи искат регулаторите да направят анализ на разходите и ползите за повишаване на допустимите граници на замърсяването на Voestalpine.

Voestalpine подписа договор за доставката на 300 000 тона стомана за изграждането на „Северен поток 2“ само месеци преди да започне производство в Тексас през 2016 г.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тенденциозно и заблуждаващо заглавие. Замърсяването едва ли е свързано с доставките на стомана за СВ2, ами заради работата на фабриката изцяло. Щом замърсяват-аут. А къде доставят-където не е забранено, там и доставят.
3
 
2
 
1
преди 1 месец
еми замърсява политНекоректно ...

Още от САЩ
Щатските инвеститори се въздържаха от големи сделки в петък