IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на американските домакинства е нараснало през второто тримесечие

Увеличението се дължи на ръста в цените на жилищата, както и на поскъпването на вложенията в акции и инвестиционни фондове

10:27 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Състоянието на американските домакинства е нараснало през второто тримесечие

Богатството на американските домакинства е нараснало през второто тримесечие, докато дълговете им едва са помръднали, съобщава MarketWatch.

Нетното състояние на домакинствата се е повишило с 1,3 трлн. долара, или 1,8%, до 74,82 трлн. долара, благодарение на ръста в цените на жилищата с 525 млрд., както и поскъпване на вложенията в акции и инвестиционни фондове с 300 млрд.

Същевременно дългът на домакинствата е нараснал с годишен темп от 0,2% през второто тримесечие, показват данните на Федералния резерв. Това е шесто поредно тримесечие, в което дългът се колебае между увеличение и намаление.

Сегашното повишение идва след ръст на потребителските кредити с годишен темп от 5,6%, като този тип заеми се ивеличават за 11 поредно тримесечие.

Ипотечните кредити спадат с 1,7%, като намалят в 20 от последните 21 тримесечия, в резултат отчасти на намаленото търсене на ипотеки след спукването на жилищния балон, както и на отписването на дългове от банките, било чрез преструктуриране на заемите или чрез възбрани върху имотите.

Дълговете на фирмите са нараснали с 3,1% през тримесечието, най-вече заради увеличението на бизнес кредитите с 6,9%. За това са допринесли благоприятните условия за емититране на облиации и нарастващата склонност на банките да кредитират.

Корпоративните резерви от кеш са се понижили минимално до 1,8 трлн. долара.

Общият дълг от 41 трлн. долара е около 2,6 пъти размера на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още