Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Технологичният Nasdaq отсрами в сряда американските индекси

Публикуването на редица данни и на протокола от последното заседание на Фед почти не оказаха влияние на търговията

Технологичният Nasdaq отсрами в сряда американските индекси

Снимка: Getty Images News

В сряда повечето индекси на американските фондови борси се понижиха на фона на добри корпоративни резултати след публикуването на стенограмата от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 65 пункта (0,3%) до 23 526,18 пункта, като най-много натежа DowDuPont с понижение от 0,9 на сто. Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,1 на сто до 2597,08 пункта, като най-зле се представиха компонентите от финансовия и имотния сектор. HP Enterprise бе най-зле представилият се компонент. В същото време технологичният бенчмарк Nasdaq записа скромен ръст от 0,1 на сто и нова рекордна стойност до 6867,36 пункта, след като акциите на Amazon поскъпнаха с над 1 на сто. Те повишиха стойността си, след като CNBC предаде, че облачният бизнес на компанията ще обяви сключването на голяма сделка в областта на здравеопазването с Cerner, една от най-големите здравни компании в света.

Публикуването на редица данни за американската икономика и на протокола от последното заседание на Фед почти не оказаха влияние на търговията.

Федералният резерв почти сигурно залага на "скорошно" увеличение на лихвените проценти, но служителите на централната банка в същото време изразяват загриженост за продължително ниската инфлация, подсказвайки, че банката може да отмени увеличението на лихвените проценти през 2018 г. Тонът от последната среща е сравнително по-мек от този, използван по време на заседанието от септември.  

Поръчките за бизнес оборудване в САЩ неочаквано се понижават през октомври за първи път от четири месеца, съобщи по-рано през деня Bloomberg, като се позована данни от Министерството на търговията. Посланията от данните са смесени. От една страна спадът при поръчките на неотбранителните капиталови стоки без самолети подсказва, че има риск продажбите на капиталово оборудване да отслабнат през идните месеци. От друга страна ръстът през септември и октомври в широкия показател (този, който се включва в БВП), говори за стабилно инвестиционно търсене през текущото тримесечие.

Междувременно стана ясно, че броят на американците, кандидатствали за помощи при безработица, е спаднал за първи път от три седмици, като общият брой на молбите е намалял до 239 хил., което е поредно доказателство да укрепването на пазара на труда. Министерството на труда съобщи днес, че броят на молбите за помощи при безработица е спаднал с 13 хил. миналата седмица, след като се повиши с 13 хил. предходната. 

Слабото представяне на Wall Street в сряда идва след солидните ръстове по време на предходната сесия, когато всички три основни индекса завършиха на рекордни за всички времена стойности. Трите бенчмарка отчитат повишения от между 16% и 27% за годината след приключването на сесията, подпомогнати от различни фактори, като разширяващата се американска икономика, ниската възвръщаемост на облигациите, ръст на корпоративните печалби и залозите, че администрацията на Доналд Тръмп ще успее да наложи понижение на данъците и други бизнесориентирани политики.

HP Enterprise обяви във вторник по-високи от очакваното продажби и печалба, но акциите на компанията поевтиняват със 7%, след като главният изпълнителен директор Мег Уитман обяви, че се оттегля от поста следващата година.

Производителят на трактори Deere & Co зарадва инвеститорите си с по-висока от очакваното печалба на акция през изминалото тримесечие. Акциите поскъпнаха с 4 на сто и така продължиха рекордния си устрем нагоре.
При
химичния концерн Axalta днес бе отчетен ръст на акциите от почти 5 на сто. След като американците и холандският химичен концерн Akzo Nobel прекратиха преговорите си за сливане, изненадващо с оферта се появи японският конкурент Nippon Paint.

Акциите на специализирания в техниката за автоматизация концерн Emerson Electric добавиха 2,7 на сто към стойността си. Те се възползваха от факта, че конкурентът Rockwell Automation отказва повишената оферта за изкупуване в обем от 29 млрд. долара.

Книжата на Rockwell поевтиняха с 1,5 на сто. Акциите на производителя на софтуер Salesforce пък загубиха 2 на сто, след като конкурентът на германския SAP разочарова пазарите с влошена перспектива за текущото тримесечие.  

Като цяло сезонът на отчетите беше силен. 97,8% от компаниите в индекса S&P 500 вече публикуваха своите отчети и средната печалба расте с 6,25% на годишна база, показват данни на FactSet. Освен това 74% от фирмите надминаха очакванията за печалбата.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Волатилна сесия на Wall Street след последния протокол на Фед