Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Технологичният сектор донесе нов рекорд на S&P 500

Управителят на Фед Джером Пауъл предпреди, че възстановяването на икономиката остава неравно и непълно

Технологичният сектор донесе нов рекорд на S&P 500

Снимка: Getty

Широкият измерител S&P 500 записа ново повишение в четвъртък, достигайки до пореден рекорд на фона на силното представяне в технологичния сектор, съобщава CNBC.

Показателят напредна с 0,4% до 4097,17 пункта, което е второ поредно рекордно приключване на сесия. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite пък се повиши с над 1% до 13 829,31 пункта. Акциите на Apple поскъпнаха с 1,9%, а тези на Netflix и Microsoft с по над 1,3%. Книжата на Amazon и Alphabet също отчетоха поскъпване.

От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,2% до 33 503,57 пункта.

По-рано през деня стана ясно, че подадените заявления за помощи при безработица в САЩ са се увеличили повече от очакваното миналата седмица въпреки признаците на оздравяване на пазара на труда, съобщи Министерството на труда.

Подадените за първи път заявления възлизат на 744 хиляди за седмицата, приключила на 3 април, много над очакванията за 694 хиляди молби, прогнозирани от икономисти, анкетирани от Dow Jones.

Въпреки това в четвъртък управителят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че икономическото възстановяване от кризата все още има накъде да върви.

„Възстановяването остава неравно и непълно“, каза той в рамките на събитие на Международния валутен фонд. „Това неравенство, за което говорим, е много сериозен въпрос“, допълни той.

Гуверньорът на Фед също така повтори, че не се очаква инфлацията да бъде сериозна, въпреки че е възможен ценови натиск в краткосрочен план.

„Не смятаме, че това е най-вероятният изход, но имаме инструментите за да се справим с такъв резултат. Ще ги използваме, за да насочим инфлацията отново към 2-та процента, ако се появи такава нужда. При най-вероятния сценарий в този период ще има временно по-високи цени, но не и постоянна инфлация“, каза още Пауъл.

В сряда американският президент Джо Байдън говори за своя инфраструктурен проект на стойност 2 трлн. долара, който предвижда и увеличение на корпоративния данък до 28% и отбеляза, че е готов да преговаря за предложеното увеличение.

Идеята за повишение на налога е един от основните източници на данъчни приходи за проекта на Белия дом, но според републиканците подобно увеличение е притеснително предвид излизащата от кризата американска икономика.

Фискалната подкрепа бе основен двигател на рекордните ръстове на фондовия пазар от последния месец в комбинация със силните икономически данни, включително по-добрите от очакваното данни за пазара на труда от март. S&P 500, Dow и Nasdaq Composite изпратиха четвърто поредно тримесечие на ръстове на фона на възстановяващата се от коронавирусните последици икономика.

В четвъртък доходността по американските държавни ценни книжа намалява, като по 10-годишните облигации тя е 1,623%, а по 30-годишните е 2,311%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница конкурентни валути, също се понижава с 0,4% до 92,07 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола остава относително стабилна предвид скорошните силни движения нагоре и надолу. Фючърсите върху американския сорт WTI остават почти без промяна на равнище от 59,76 долара за барел. Тези върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,2% до 63,28 долара за барел.

Златото на свой ред поскъпва с 0,9% до 1756,6 долара за тройунция.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones прибави над 220 пункта и достигна нов рекорден връх