Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Технологичните акции поведоха възстановяването на индексите на Wall Street

Акциите на Microsoft и Apple поскъпнаха съответно с около 2,1% и 1,5 на сто, докато книжата на Alphabet прибавиха 1,8% към стойността си

Технологичните акции поведоха възстановяването на индексите на Wall Street

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси се възстановиха от загубите в понеделник, като ръстовете този път бяха водени от технологичните акции – основният губещ през предходната сесия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 311,75 пункта, или с 0,92%, до ниво от 34 314,67 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,05% до 4345,72 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 178,35 пункта, или 1,25 на сто, до равнище от 14 433,83 пункта.

Акциите на Microsoft и Apple поскъпнаха съответно с около 2,1% и 1,5 на сто. Книжата на Alphabet прибавиха 1,8% към стойността си.

Цената на акциите на Facebook нарасна с 2,08 на сто, въпреки че всички големи социални приложения на компанията се сринаха в понеделник вечерта, като разпродажбата на книжата ѝ в миналата сесия изтри над 6 млрд. долара от състоянието на Марк Зукърбърг.

Акциите на Amazon поскъпнаха с процент.

На фона на растящите цени на енергията се покачи и цената на книжата на енергийните компании. Акциите на Chevron поскъпнаха с 1,3 на сто, докато тези на ConocoPhillips, EOG, Pioneer Natural Resources и Occidental Petroleum прибавиха към стойността си съответно 0,6%, 1,27 на сто, 2% и 3,6 на сто.

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни, където търговският дефицит на САЩ достига нов рекорд през август заради по-големия внос, докато компаниите възстановяват инвентара си – пореден сигнал, че икономическият растеж се е забавил през третото тримесечие. Търговският дефицит е нараснал с 4,1% до 73,3 млрд. долара през август спрямо юли, което е най-високата му стойност, откакто правителството следи данните, заяви министерството на търговията във вторник.

Ръст отчита и цената на акциите на авиокомпаниите American Airlines и Norwegian Cruise Line съответно с 1,8% и 2,8 на сто.

В същото време във Вашингтон продължиха дискусиите относно федералния дългов лимит. Според финансовият министър Джанет Йелън икономиката може да изпадне в рецесия, ако Конгресът не успее да повиши тавана на дълга. Тя предупреди също, че инфлационният натиск върху американската икономика може да продължи известно време. По нейните думи различните проблеми, довели до повишаването на цените, вероятно ще отминат, макар да не може да каже колко време ще отнеме това.

„Проблемите с доставките се развиха така, че доведоха до инфлация“, заяви тя в интервю за CNBC. „Вярвам, че те са преходни, но това не означава, че ще отминат през следващите няколко месеца“, коментира министърът.

На облигационните пазари доходността по 10- и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 1,534% и 2,103%.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,24% до 94 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 1,96 на сто до 82,85 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI се увеличи с 2,06% до 79,22 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,6% до 1757,30 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Байдън: Не приемаме червените линии на Русия за Украйна