Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Технологичните компании изведоха щатските индекси на зелена територия

Доларовият индекс достигна най-високото си ниво от януари 2017 г.

Технологичните компании изведоха щатските индекси на зелена територия

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси завършиха сесията с ръст, заличавайки големите загуби по-рано през ценя благодарение на силното поскъпване на книжата на големите технологични компании, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 188,27 пункта към стойността си и достигна ниво от 20 087,19 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,5% до ниво от 2409,39 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite скочи с 2,3% до ниво от 7150,58 пункта. Цената на акциите на Netflix и Facebook се покачи съответно с 5,3% и 4,2%. Amazon прибави 2,8% към стойността си.

Сред индустриите, които се озоваха на положителна територия днес, беше енергетиката с ръст от над 6%. Големите производители на петрол като Diamondback Energy и Apache прибавиха по над 11% към стойността си, след като фючърсите, обвързани с цената на WTI, отбелязаха ръст от 23%, най-големият им еднодневен скок в историята.

„Пазарите явно са в състояние на паника и принудителна ликвидация, но рисковете остават и това трябва да стане много по-явно, след като се отговори на някои проблеми с платежоспособността“, коментира Адам Крисафули, основател на компанията Vital Knowledge.

Wall Street е в състояние на безпрецедентна волатилност заради сътресенията с коронавируса, а S&P 500 се покачваше или намаляваше с от 4% нагоре в осем поредни сесии преди днешната.

„Има доларов натиск върху системата в световен мащаб. Дали става дума за Азия, Бразилия, нововъзникващи пазари, Европа или тук, в САЩ, доларът е търсен точно сега“, казва Грегъри Фаранело от компанията AmeriVet Securities. „Ако погледнете, всичко върви надолу в унисон. Единственото нещо, което върви нагоре е американският долар“, допълва той.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, скочи днес с 1,52% до 102,68 пункта, най-високото му ниво от януари 2017 г. В същото време еврото потъва с 2,034% до 1,069 долара, а паундът отписва 1,11% от стойността си до 1,148 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 2,42% до 110,67 йени за долар.

Снощи Европейската централна банка обяви нова „Пандемична програма за спешни покупки“, която ще осигури 750 млрд. евро за закупуването на ценни книжа в подкрепа на европейската икономика. Централната банка съобщи, че покупките ще бъдат осъществени до края на 2020 г. и ще включват редица активи, сред които и държавен дълг.

Действията на ЕЦБ бяха предприети след сходни мерки на Федералния резерв, който обяви по-рано този месец планове да инжектира допълнителни 1 трлн. долара в американската икономика чрез закупуване на активи и понижаване на основната лихва до нула.

Във фискалната област американският президент Доналд Тръмп подписа вчера законопроект, който разширява платения отпуск за служители по време на кризата с коронавируса. Това се случи на фона на обсъжданията от администрацията и конгресмените на пакет от стимули, който може да достигне 1 трлн. долара.

Днес Тръмп заяви, че няма да се противопостави на идеята да се забрани на компаниите да пристъпват към обратно изкупуване на акции, ако са получили федерална помощ по време на пандемията.

По данни на университета „Джонс Хопкинс“ случаите на коронавирус в света вече надхвърлят 236 хил. Само в САЩ са потвърдени над 9790 случая а над 150 души са починали.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,158% и 1,783%.

На стоковите пазари цената на петрола скочи с над 23% и записа най-добрия си ден в историята, като компенсира над половината от загубите си от вчера. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 23,8% до ниво от 25,22 долара за барел. Заради спада с 60% на WTI от началото на годината по-малък ръст сега води до по-голяма процентна промяна. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 14,4% към стойността си до ниво от 28,47 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,2% до 1479,80 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските индекси изоставиха ръстовете в последните минути на сесията