IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните разпродажби: Обиране на каймака, а не сигнал за тревога

Събиране на печалба след добро представяне изглежда е консенсусното обяснение за вчерашната търговия на Wall Street

08:44 | 04.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Масовите разпродажби от четвъртък в технологичния сектор по всяка вероятност са само обирането на каймака от един силно нагорещен пазар, а не предупреждение за по-голямо отдръпване.

На това мнение поне са голяма част от пазарните участници, след като вчера водещите американски индекси понесоха сериозни загуби, посочва Bloomberg. Най-голям бе спадът при технологичния бенчмарк Nasdaq Composite, който се сви с близо 5%, което е сред най-лошите му представяния от март насам.

Събиране на печалба след добро представяне изглежда е консенсусното обяснение за вчерашната търговия на Wall Street. Стабилното хеджиране, шансовете за добри новини от американския трудов пазар, както и потенциала за дългосрочен растеж на печалбите говорят, че технологичните акции ще останат добре подкрепени.

„Дори и с понижения от 3% до 5% разарите все още са на впечатляващи нива“, смята Лари Перузи, директор „Международна търговия“ към Mischler Financial. Според него публикуването на отчета за заетостта през последния месец, който трябва да излезе в петък сутринта американско време, може да „поднови ралито“, ако се окаже много по-добър от очакваното.

Прибирането на печалбата е възможно да се увеличи с наближаването на американските президентски избори през ноември. „Когато става въпрос за технологичния сектор и други онлайн гиганти, които спечелиха толкова много през последните няколко месеца, може да има прибиране на печалба с наближаването на американските президентски избори през ноември“, посочва стратегът на JPMorgan Кери Крейг.

„Лошите новини за възможни регулаторни и данъчни промени е вероятно да увеличат неспокойствието на инвеститорите на един пазар със завишени оценки“, смята той.

Според Крейг обаче е малко вероятно да видим повторение на разпродажбите в сектора от края на 90-те, тъй като той вече не е същият. „Ние сме много по-осъзнати за потенциала за печалби и приходи през идните години от области като облачните услуги и изкуствения интелект, както и от тома как тези компании ще се възползват от промяната на корпоративните нагласи спрямо физическите работни места“, посочва той.

Други стратези обаче посочват някои области, които все още ги притесняват.

За главния пазарен стратег на Prudential Financial Inc. Куинси Кросби това са ваксините срещу коронавируса.

„Ако предстоят още добри новини за надеждна и ефективна ваксина, както се очаква, разпродажбите в технологичния сектор може да продължат“, смята той.

Растящата волатилност и корелация също могат да спънат пазара, смята Оливер Дасие, от Qontigo GmbH

„Има много краткосрочна ликвидност на пазара сега заради всички тези програми за количествени облекчения, но тази ликвидност има нисък праг на търпимост към риска“, смята той. Ако волатилността нарасне и корелацията отнеме способността за изграждане на добре диверсифицирани портфейли, инвеститорите ще се изтеглят от ценните книжа и ще се върнат към сигурните облигации, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още