IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терористичен акт отново удари Ню Йорк*

Най-малко 8 са убити и 15 са ранени при днешното нападение

23:22 | 31.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-малко 8 души са убити, а 15 души - ранени при днешното нападение в Ню Йорк, разглеждано от властите като терористичен акт, предава Bloomberg.

Федералното бюро за разследване се е присъединило към полицейското управление на Ню Йорк в разследването на нападението. По-рано през деня шофьор вряза автомобила си във велоалея край река Хъдсън в Манхатан и продължи да кара, преди да се блъсне в друг автомобил. За нападението съобщи в Twitter нюйоркската полиция.

След това шофьорът e излязъл от автомобила и e извадил имитация на огнестрелно оръжие, преди да бъде прострелян и задържан от полицията, се уточнява в съобщението. 

Според представител на органите на реда, цитиран от AP, най-малко шест души са убити и девет са ранени. По-късно от кметството заявиха, че жервите засега са осем. 

Кметът на града Бил де Бласио заяви, че атаката срещу велосипедна алея в близост до Световния търговски център е „особено страхлив акт на терор, насочен към невинни цивилни граждани".

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че става дума за атака на "самотен вълк". Той твърди, че няма доказателства, които да предполагат, че инцидентът е част от по-широк сюжет.

Пред местни медии различни очевидци казали, че първо превозно средство е преминало през алея за колоездачи и е ударило пешеходци и велосипедисти, предаде AP, цитирана от БТА.

ТАСС съобщава за автомобил, ударил хората, а Ройтерс - за бял пикап. След като ударил няколко души на велоалеята, водачът открил стрелба.  

Зоната на инцидента е недалеч от Световния търговски център. Сега мястото е отцепено от полицейски коли. Инцидентът е бил пред елитната държавна гимназия Суивъсант. Очевидци разказват за тела, лежащи отвън училището, предаде Ройтерс. Велоалеята, на която са били ударени хората, преди стрелбата, е покрай високоскоростната магистрала Уестсайд в Манхатън.

Към 23.30 ч българско време няма постъпила официална информация в българското посолство във Вашингтон и Генералното консулство в Ню Йорк за загинали или пострадали български граждани вследствие на инцидента в Ню Йорк, съобщи дирекция "Пресцентър" в Министерството на външните работи.

Към този момент няма български граждани, които да са търсили съдействие от българските дипломатически мисии. Посолството във Вашингтон и Генералното консулство в Ню Йорк следят развитието на ситуацията и са в постоянен контакт с местните власти.

*Актуализирано в 23,55 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
deant
преди 6 години
общо взето каквото повика, такова се обадило. звучи зловещо, но си е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още