IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тилърсън призова за спокойствие по заплахите между Северна Корея и САЩ

Според държавния секретар на САЩ „непосредствена заплаха“ в момента няма

15:36 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова за спокойствие и заяви, че американците не трябва да изпитват опасения заради размяната на заплахи между Северна Корея и президента Доналд Тръмп. Той изрази увереността си, че „непосредствена заплаха“ няма, съобщава Associated Press.

Американците трябва да спят спокойно нощем“, каза Тилърсън.

Държавният секретар се опита по-спокойно да обясни мисленето зад предупреждението на Тръмп срещу Пхенян, че всяка заплаха „ще бъде посрещната с огън и ярост, каквито светът не е виждал“. Тилърсън каза, че Тръмп се е опитвал да изпрати силно и ясно послание към лидера на Северна Корея, за да не се оставя място за „никакви грешни сметки“.

Това, което президентът прави, е да изпрати силно послание към Северна Корея на език, който Ким Чен-ун може да разбере, тъй като той явно не разбира дипломатическия език“, заяви Тилърсън. „Мисля, че президентът просто искаше да бъде ясен към режима на Северна Корея по отношение на безспорната способност на САЩ да се защитават, да защитават себе си и съюзниците си“.

Той допълни, че ескалиращите заплахи от Северна Корея показват, че тя усеща натиска от успешната стратегия на САЩ.

Тилърсън омаловажи спекулациите, че тревожните развития предполагат, че САЩ все повече се доближават до военен отговор на кризата около ядрените и балистичните програми на Северна Корея.

Нищо, което съм виждал, и нищо, което знам, не показва, че ситуацията се е променила драматично през последните 24 часа“, каза Тилърсън.

Държавният секретар говори пред репортери в самолета си на връщане от Малайзия към Вашингтон, спирайки по пътя в Гуам. Макар да настоя, че няма непосредствена заплаха, той отбеляза, че дори и да има такава, „ракетните способности на Северна Корея може да сочат в много посоки, затова Гуам не е единственото място, което би било под заплаха“.

За момента Тилърсън казва, че Пхенян все още има избор – завръщане към преговорите със САЩ, което според него може да се случи само ако правителството на Ким Чен-ун се откаже от ядрените си амбиции, започвайки със спиране на ядрените тестове.

Преговори“, отговаря Тилърсън на въпрос какъв изход има Северна Корея. „Преговори, с правилните очаквания за темата на тези преговори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още