IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимъти Гайтнър се оттегля от поста финансов министър на САЩ

Така 51-годишният финансист ще избегне участието си в поредния изтощителен дебат около вдигането на дълговия лимит, пише Bloomberg

12:04 | 04.01.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обама ще трябва да търси наследник на Гайтнър<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама ще трябва да търси наследник на Гайтнър. Снимка: Ройтерс

Следващият кръг в преговорите за спора за дълга, намаляването на разходите и увеличаването на данъците вероятно ще се проведе без един от главните актьори. 51-годишният американски финансов министър Тимъти Гайтнър не иска да присъства на повече подобни препирни, а президентът Обама се нуждае от бърза смяна, като вече има фаворит за поста, пише финансовата агенция Bloomberg. Гайтнър държи на плановете си независимо от това дали ще има споразумение или не. 

Едно очертаващо се напускане на Гайтнър ще увеличи натиска върху президента Барак Обама да намери възможно най-бързо наследник. Белият дом е поискал да назначи на поста ръководителя на компанията за кредитни карти American Express Кенет Шено, но е получил отказ, съобщава Bloomberg. В момента началникът на Генералния щаб Джак Лю е най-обещаващият кандидат. Тъй като той почти няма опит с финансовите пазари, Обама вероятно ще назначи за заместник-финансов министър някой изпълнителен директор от Wall Street.

Наскоро милиардерът Уорън Бъфет заяви, че шефът на най-голямата банка в САЩ JP Morgan Chase Джейми Даймън може да бъде добър финансов министър. "Когато пазарите изпаднат в беда, той със сигурност ще бъде най-добрият човек, който би могъл да бъде назначен на работа", каза Бъфет. "Лидерите на света ще имат доверие в него." Даймън успя да изведе JP Morgan Chase почти без никакви щети от финансовата криза.

Гайтнър е последният оцелял член от първоначалния екип на Обама от икономически експерти. По време на кулминационната фаза на финансовата и икономическа криза през 2008 г. той беше една от ключовите фигури, които приеха спасителните пакети за финансовите институции. Той помогна и за приемането на няколко стимулиращи икономиката пакети с милиардна стойност.

От известно време се счита, че 51-годишният финансист е уморен от дейността си. Още в средата на 2011 г. той е искал да се оттегли, но Обама успява да го убеди да остане финансов министър, за да преговаря с републиканците за повишаване на тавана на дълга. Едва след дълга игра на покер Конгресът и Белият дом достигнаха до споразумение, което изкара САЩ от ръба на неплатежоспособността. Така сега по всичко изглежда, че Гайтнър иска да си спести присъствието по време на подновяващите се спорове по същия въпрос. 

В края на годината САЩ достигнаха своя нов таван на дълга от 16,4 трилиона долара. Гайтнър обяви, че с пренасочване на средства страната може да остане финансово стабилна в продължение на най-много още два месеца. Това означава, че Конгресът трябва да увеличи размера на лимита на дълга до края на февруари или началото на март - точно по времето, когато вече веднъж отложената цялостна програма за спестявания с цел намаляване на дефицита трябва да бъде отново подложена на дискусии.

Републиканците, като сенатор Джон Маккейн, вече гласно заявиха, че искат да използват увеличаването на лимита на дълга като възможност да реализират своите идеи за спестявания на разходи. Маккейн заяви в понеделник дори, че ще има предстояща конфронтация, която ще бъде дори по-жестока от настоящия бюджетен спор.

В този контекст Нобеловият лауреат Пол Кругман приветства решението на Гайтнър да се откаже от поста си. "Неприятно ми е да го кажа, но мисля, че това е успокояващо", пише той в своя блог в New York Times. Той е имал усещането, че Гайтнър е един от гласовете, които призовават президента отново и отново да отстъпва в сблъсъците с републиканците.  „От страх да не разстрои финансовите пазари, президентът редовно се оставяше да бъде изнудван“, пише Кругман. "Напускането на Гайтнър прави по-малко вероятна възножността Обама отново да отстъпи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Е, аз не съм толкова придирчив и го правя. Щом коментирам твоите коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
До 9 Нобер Не коментирам глупости пич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Как ще прави пари за себе си - нали е уморен? Може би по-скоро искаш да кажеш, че докато е бил финансов министър си е почивал и истинското бачкане започва сега. Мъничка му е била заплатата на човека и е крайно време да поработи малко и за себе си. Ако си прав излиза, че човека много добре е избрал момента да се оттегли. В мътна вода се лови риба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 11 години
Вижте Тимоти Гайтнер изнесе на гърба си тежестта на кризата през 2009 и сега е време да направи малко пари за себе си Веднага ще го грабнат големи банки хедж фондове и инвестиционни фондове Той е добър и сега е време да прави пари за работодателите си и за себе си Вероятно ще работи на борсата в Чикаго Колкото до Обама сега ще му се наложи да отстъпи пред републиканците и ще орежи разходите Колкото и да не е за вярване С А Щ са една от най -социалните държави в света Време е за малко по хард капитализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Стига бе човек. На 51 години и вече уморен? Има още годинки до пенсия. Това че бил уморен са приказки за замазване на очите. Яйцето му е опряло да *** просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Така сега по всичко изглежда, че Гайтнър иска да си спести присъствието по време на подновяващите се спорове по същия въпрос."Или може да се каже, че вижда че ще води загубена битка и . .. бяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
Тимъти Гайтнър се оттегля от поста финансов министър на САЩ.Тимъти, пич, още по света има мноооооо балами да вярват на зелени вестникарски хартийки. Вземай си кеша, па да му мислят балъците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
albobo76
преди 11 години
Когато корабът потъва, плъховете го напускат първи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още