IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният министър на САЩ: Не знам Байдън да има план за емисиите при колите

Пийт Бутиджидж отрече пред Долната камара да е чувал за план на администрацията на президента, забраняващ продажбите на нови коли с двигател с вътрешно горене

22:20 | 25.03.21 г.
<p>
	Американският транспортен министър Пийт Бутиджидж по време на изслушване пред Камарата на представителите на САЩ. <em>Снимка:&nbsp;Erin Scott/Bloomberg</em></p>

Американският транспортен министър Пийт Бутиджидж по време на изслушване пред Камарата на представителите на САЩ. Снимка: Erin Scott/Bloomberg

Американският транспортен министър Пийт Бутиджидж обяви, че не е запознат с каквито и да било планове на администрацията на президента Джо Байдън относно забраната на превозни средства, използващи изкопаеми течни горива, след 2035 г., подобно на целта на Калифорния, съобщава Ройтерс.  

Запитан по време на изслушване пред Камарата на представителите дали администрацията на Байдън подкрепя плана на Калифорния да забрани продажбата на нови леки коли или пикапи, задвижвани с бензин, през 2035 г., Бутиджидж заяви, че не е чувал „нищо подобно в този смисъл на национално или федерално ниво“.

Той отбелязва, че автомобилните производители като General Motors са си поставили за цел да прекратят продажбите на леки коли с двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

По време на кандидатпрезидентската кампанията през 2020 г. Байдън отказа да подкрепи плана на Калифорния. През септември губернаторът на щата Гавин Нюзъм подписа изпълнителна заповед, с която нарежда на щатската агенция за въздушните ресурси да определи 2035 г. като краен срок за преминаване към продажби само на превозни средства, които не отделят емисии. 

В началото на тази година Байдън заяви, че неговата администрация ще замени целия федерален автопарк от 650 000 автомобила „с чисти електрически превозни средства, произведени точно тук, в Америка, от американски работници“.

Тази седмица редица представители на Демократическата партия призоваха президента да посочи краен срок за окончателната забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.

 В сряда група от над 70 представители на партията в Долната камара, водена от Дорис Мацуи, призова Байдън да определи строги правила за емисиите, за да гарантира, че 60% от продадените нови леки и товарни автомобили са с нулеви емисии до 2030 г.

В понеделник двамата сенатори на Калифорния Алекс Падила и Даян Файнстайн също призоваха Байдън да определи краен срок за прекратяване на продажбите на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още