IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревогите за бъдещия край на стимулите помрачават настроението на Wall Street*

Цените на петрола поевтиняват осезаемо с над 4%, след като опасенията за търсенето се възобновиха

17:19 | 25.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските индекси започнаха борсовата сесия в четвъртък на червена територия, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл намекна, че ще дойде денят, в който стимулите, които поддържат пазарите по време на пандемията, ще бъдат премахнати, съобщава CNBC.

S&P 500 се понижава с 0,74%, продължавайки променливия си ход през март, след като ралито до рекордни върхове направи пауза в момент, когато инвеститорите преоценяват перспективите за икономически растеж.

Индексът на сините чипове Dow Jones отписва близо 280 пункта, докато Nasdaq Composite се търгува с понижение от 1,06%.

Цените на петрола поевтиняват осезаемо с над 4%, след като опасенията за търсенето се възобновиха след новите блокади заради пандемията. Енергийният сектор на S&P 500 записва спад с повече от 2%.

Малко преди 17 ч. българско време сортът Брент поевтинява с 4,5% до 61,50 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 5,2% до 58 долара за барел.

Причината за разклащането на пазара бяха думите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който намекна, че един ден ще започне намаляване на стимулите, които поддържат пазара по време на кризата.

„Много постепенно с течение на времето и с голяма прозрачност, когато икономиката се възстанови напълно, ще оттеглим подкрепата, която предоставяхме по време на извънредната ситуация“, каза Пауъл пред „Morning Edition“ по радио NPR.

Трите основни индекса са напът да отчетат седмични загуби, като S&P 500 и Dow спадат с по 1%. Nasdaq е изтрил повече от 2% тази седмица.

Във фокуса на търговията ще бъдат и обнадеждаващите данни за подадените заявления за помощи при безработица в САЩ, които се понижиха до най-ниското ниво от година, сигнализирайки за подобрение на пазара на труда.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица по редовните държавни програми са намалели с 97 хил. броя до 684 хиляди през седмицата, приключила на 20 март, показват данните на Министерството на труда.

Доходността по 10-годишните щатски облигации спадна с 2 базисни пункта до под 1,6%, понижавайки се за четвърти ден, след като процентът достигна 14-месечен връх миналата седмица.

* Информацията е актуална към 16:50 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още