Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Тревогите за глобалната икономика повлияха днешната търговия на Wall Street

Новината, че специалният прокурор Робърт Мюлер не е открил доказателства за заговор с Русия по време на кампанията за изборите от 2016 г. успокои пазарите

Тревогите за глобалната икономика повлияха днешната търговия на Wall Street

Снимка: Архив Ройтерс

Основните щатски борсови индекси завършиха днешната сесия на зелена територия след стабилизирането на пазара на облигации, което разсея страха от забавянето на глобалната икономика, съобщава CNBС.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Averagе приключи със 140,90 пункта повишение, като достигна 25657,73 пункта. По-рано през деня индексът се покачи с 279,46 пункта.

Широкият измерител S&P 500 приключи днешната търговия с 0,7% повишение, като достигна 2 818,46 пункта. Общо от началото на година повишението е около 12%. Nasdaq Composite поскъпна с 0,7% до 7691,52 пункта.

Акциите на банките се представиха добре. Котировките на SPDR S&P Bank ETF (KBE) прибавиха повече от 2% към стойността си. Акциите на Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley и J.P. Morgan Chase нараснаха с повече от 1%.

Акциите на Bed Bath & Beyond скочиха с повече от 21%, след като The Wall Street Journal съобщи, че трима активисти-инвеститори се опитват да сменят целия борд на директорите на компанията.

Акциите на Nvidia поскъпнаха с 1,8%.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се задържа на 2,42%. Само ден по-рано доходността по 10-годишните облигации достигна своето най-ниско ниво от декември 2017 г. насам, което преобърна кривата на доходността.

На валутните пазари доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се повишава с 0,12 на сто до 96,68 пункта.

Инвеститорите виждат в така наречената „обърната крива на доходността" на следения внимателно отрицателен лихвен спред между 10-годишните и 3-месечните американски държавни облигации, сигнал, че рецесията може да е на хоризонта, така че покачването на дългосрочните лихви се разглежда като положително в момента, коментират експерти.

Новината, че  специалният прокурор Робърт Мюлер не е открил доказателства за заговор с Русия по време на кампанията за президентските избори от 2016 г. успокои пазарите, премахвайки известна несигурност.

Въпреки това опасенията относно глобалната икономика ограничават пазарните печалби на по-широкия пазар.

Във фокуса на инвеститорите са и данните за жилищното строителство в САЩ за февруари.

Американското жилищно строителство е отбелязало по-голям спад от очакванията през изминалия месец, след като строителството на еднофамилни жилища е достигнало най-ниското си ниво от година и половина.

Въпреки това перспективите за жилищния пазар се подобряват на фона на намаляващите лихви по ипотечните кредити.

Новозапочнатите жилища са намалели с 8,7% на месечна база до сезонно изгладен годишен темп от 1,162 млн. единици миналия месец, сочат данни на министерството на търговията. Това е най-големият процентен спад през последните осем месеца, а лошото време може да е допринесло за рязкото свиване на жилищното строителство миналия месец.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Индексите на Wall Street отчетоха леки изменения в очакване на над 140 отчета