IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревогите за стимулите и коронавируса пак оставиха Wall Street на червено

Цената на петрола се понижава леко, но остава стабилна над 40 долара за барел

23:44 | 15.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия в четвъртък на отрицателна територия за трети пореден ден на фона на продължаващите притеснения за новия пакет икономически стимули в САЩ и покачването на болните от коронавирус в Европа, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average успя да изтрие понижение от над 330 пункта, но не можа да се пребори да излезе на положителна територия и записа спад от минималните 0,07%. За представянето на показателя помогнаха JPMorgan Chase и Walgreens Boots Alliance.

От своя страна широкият измерител S&P 500 отписа 0,2%, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite  - 0,5%.

„Пазарната волатилност ще продължи през идните седмици, тъй като инвеститорите трябва да се справят с редица неизвестни – кога ще е налична ваксина (след спънката за Johnson & Johnson), кога и в какъв размер ще са допълнителните фискални стимули в САЩ и резултатите от изборите“, коментира Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор на отдела за управление на глобалното богатство в UBS.

Финансовият министър Стивън Манучин заяви по-рано през деня, че той и президентът Доналд Тръмп са решени да договорят сделка за нови стимули, макар и това да е трудно преди изборите.

Манучин, който трябва по-късно днес да разговаря отново с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, каза, че има постигнат напредък. Въпреки това по думите му политиката застава на пътя на сделката и демократите продължават да държат на своята позиция за „всичко или нищо“.

На S&P 500 и Nasdaq тази несигурност струва трети пореден ден на понижения – най-дългата серия от септември.

Настроенията бяха помрачени и от новия пик в броя на болни от коронавирус в Европа, където властите налагат нови ограничения на движението. Франция обяви извънредно положение за общественото здраве, а Великобритания е близо до втора национална блокада.

По-лошите от очакванията данни за заявленията за помощи при безработица също натежават върху нагласите. Министерството на труда съобщи в четвъртък, че 898 хил. души са подали заявление за помощи при безработица за първи път предходната седмица, което е над очакванията на Dow Jones за 830 хил.

Инвеститорите следят и отчетите на компаниите за третото тримесечие.  Morgan Stanley обяви печалба от 1,66 долара на акция, надминавайки очакванията на анализатори, анкетирани от Refinitiv, за 1,28 долара. Тя е генерирала приходи от 11,7 млрд. долара благодарение на силната търговия с ценни книжа. Това е с 1 млрд. долара повече от очакванията. Акциите на Morgan Stanley поскъпнаха с 1,4%.

Walgreens също обяви по-добра от очакванията печалба за третото тримесечие благодарение на по-високите приходи от продажби в американските й аптеки. Компанията съобщи, че очаква печалбата й да нарасне едноцифрено през 2021 г. Книжата на Walgreens поскъпнаха с 4,8%.

„Това е вторият сезон на отчетите по време на пандемията от Covid-19… и вероятно ще е един от най-важните сезони някога“, посочва Джеф Килбърг, главен изпълнителен директор на KKM Financial.

Акциите на Facebook поевтиняха с 1,9%, след като в. Financial Times съобщи, че Франция и Холандия подкрепят планове на ЕС да ограничи влиянието на големите технологични компании, включително с възможността за раздробяването им. Книжата на Apple отписват 0,4%, а тези на Alphabet – 0,5%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 0,734% и 1,511%.

Доларовият индекс също се покачва до 93,82 пункта.

От своя страна цената на петрола отчита слабо понижение. Международният бенчмарк Брент поевтиня с 0,3% до 43,2 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI пък се раздели с минималните 0,02% до 41,03 долара за барел.

Златото обаче поскъпна с 0,25% до 1912,1 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още