IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревогите за забавяне на икономиката дърпат надолу Wall Street*

Dow губи близо 180 пункта, а Nasdaq отписва 1,5%

17:57 | 09.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започват борсовата сесия в петък на червена територия, тъй като поевтиняването на петрола разпали отново страховете за забавяне на световната икономика. Въпреки това основните индекси на Wall Street се готвят да отбележат стабилни седмични ръстове, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average намалява с близо 180 пункта (0,68%), достигайки ниво от 26 012,71 пункта. Тук загубите на Caterpillar успяват да компенсират ръста на Disney.

По-широкият измерител S&P 500 отписва близо процент и отбелязва ниво от 2779,82 пункта, като сред най-големите губещи за момента са енергийният и технологичният сектор. Технологичният бенчмарк Nasdaq composite спада с 1,5% и се намира на ниво от 7418,18 пункта.

На стоковите пазари петролът поевтинява по-значително. Американският сорт WTI се търгува на цена от 59,61 долара за барел, което е спад от 1,75%. Това е първият път от март насам, в който цената на американския лек суров петрол пада под 60 долара за барел.

От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с близо 1,5% до 69,60 долара за барел.

Спадовете на цените на петрола подновиха опасенията за възможно забавяне на световната икономика, които идват на фона на намерението на Федералния резерв да затегне още повече паричната си политика. В четвъртък Фед обяви очаквано, че запазва непроменени водещите лихви, но коментари на централната банка предполагат, че тя е напът да продължи с увеличаването им.

Въпреки днешните спадове обаче основните индекси се очаква да завършат седмицата със значителни повишения благодарение на ралито след междинните избори в САЩ.

S&P 500 и Dow отчетоха ръстове от 3,1% и 3,6% за седмицата до края на сесията в четвъртък. Повишението при Nasdaq от своя страна бе от 2,4%.

В началото на сесията един от най-големите губещи на Wall Street е компанията Yelp, чиито книжа поевтиняват с близо 30%, след като по-рано днес публикува отчета си за тримесечието, от който стана ясно, че приходите ѝ не отговарят на очакванията на анализаторите.

На обратния полюс е Disney, чиито акции поскъпват с 3,14% отново благодарение на отчета за тримесечието.

От своя страна доходността по американските ценни книжа се очаква да отбележи седмичен ръст въпреки днешното понижение. Доходността по 10-годишните облигации спада до 3,202%, а по 30-годишните – 3,402% 15 минути преди 18 ч. българско време.

В началото на днешната сесия златото поевтинява с над 1%, достигайки цена от 1211,80 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още