Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Тревожните данни за безработицата в САЩ помрачиха Wall Street

Технологичните компании се оказаха едни от големите губещи в днешната търговия

Тревожните данни за безработицата в САЩ помрачиха Wall Street

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на фондовата борса в Ню Йорк приключиха днешната сесия на червена територия, изтривайки част от постъпленията за месеца, след като настроението на инвеститорите беше помрачено от слабите данни за пазара на труда, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,06% до ниво от 26 253,04 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,43% до равнище от 3109,35 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира понижение от 72,94 пункта, или 0,75%, до 9609,97 пункта.

Акциите на големите технологични компании поевтиняха. Цената на книжата на Facebook и Netflix се понижи с около 2%, докато акциите на Amazon поевтиняха с около 0.9%, а тези на Alphabet и Apple отчетоха спад в стойността с по над процент.

По-рано днес щатски федерален съдия заяви, че Apple трябва да отговори на съдебно обвинение, че прикрива чрез имама спадащото търсене на iPhone, особено в Китай, което е довело до загуба в размер на десетки милиарди долари за акционерите. Въпреки че отхвърли повечето искове, окръжният съдия Ивон Гонзалес Роджърс постанови късно вчера, че акционерите могат да съдят компанията за коментарите на главния изпълнителен директор Тим Кук, който на 1 ноември 2018 г. при обявяването на финансовите резултати изтъкна силното търсене на iPhone.

Американците са подали близо 1,9 млн. заявления за обезщетение при безработица през изминалата седмица, което е забавяне на темпа на спад на работните места.

Първоначалните молби за редовните държавни програми за обезщетения достигат 1,88 млн. през седмицата, завършила на 30 май, съобщиха от американското министерство на труда в четвъртък. Това е понижение спрямо 2,13 млн. броя през предходната седмица.

Последните стойности са и най-ниските от началото на коронавирусната криза отпреди близо три месеца. 

Още по темата

Във фокуса на инвеститорите беше и новината за допълнителните стимули, които обяви Европейската централна банка по-рано днес. Управителният съвет на  регулатора взе решение да увеличи обхвата на пандемичната програма за спешни покупки с 600 млрд. евро.  ЕЦБ реши да разшири програмата за спешни покупки на държавни и корпоративни облигации до 1,35 трлн. евро в четвъртък във Франкфурт, както обяви централната банка. Програмата сега ще продължи поне до края на юни 2021 г. Във всеки случай банката ще извършва нетни покупки на активи, докато не прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 0,815% и 1,619%.

При валутната търговия доларовият индекс отчете спад от 0,52% до 96,77 пункта. Еврото от своя страна се разменяше при ръст в стойността спрямо щатската валута от 0,9 на сто срещу 1,133 долара.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повиши с 0,2 на сто до 39,85 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 12 цента до 37,41 долара за барел.

Златото от своя страна поскъпна с 0,4 на сто до 1710,90 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Булард: Без управление на риска вълната от фалити може да бъде пагубна