IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли САЩ да заменят банкнотата от 1 долар с монета?

Замяната може да акумулира нетни ползи в размер на 4,4 млрд. долара, но за период от 30 години

17:11 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ трябва да заменят банкнотите си от 1 долар с монети – стъпка, която може и да не се хареса на американците, но в крайна сметка би спестила на американското правителство пари, пише MarketWatch, цитирайки правителствена агенция.

„Ние вярваме, че правителството ще има финансова изгода, ако извърши замяната“, казва Лорелей Джеймс, директор на надпартийната правителствена агенция за отчетност (GAO).

Компаниите за добив и преработка на метали, както и производителите на машини за продажба на цигари, кафе и безалкохолни напитки и други групи подкрепят подобен ход.

Други бизнеси обаче, сред които компанията, произвеждаща хартията за американските банкноти - Crane & Co., както и широката публика, се противопоставят на подобно решение.

И двете страни разполагат с подкрепа в щатския конгрес.

Положителният ефект от замяната ще се усети едва след много години. По изчисления на  GAO замяната на еднодоларовите банкноти с монети, които имат трайност с десетилетия по-голяма от тази на хартиените пари, може да акумулира нетни ползи в размер на 4,4 млрд. долара за период от 30 години. Това се равнява на около 147 млн. долара годишно – капка в морето, което представлява фискалната кошница на САЩ.

„Разбираме, че предложението за замяна на еднодоларовата банкнота с монета е противоречиво“, казва Джеймс. „Всъщност хората са доста отрицателно настроени към идеята за монета от 1 долар“.

По изчисления на министерството за едно десетилетие биха били необходими около 1,4 млрд. монети от по един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още