IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима главни изпълнителни директори обърнаха гръб на Тръмп

Причината е твърде меката реакция на американския президент срещу агресията в Шарлотсвил

10:22 | 15.08.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кенет Фрейзър, главен изпълнителен директор на Merck &amp; Co. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кенет Фрейзър, главен изпълнителен директор на Merck & Co. Снимка: Ройтерс

Главните изпълнителни директори на Intel, Merck & Co и Under Armour напуснаха Съвета по бизнес въпроси на американския президент Доналд Тръмп в понеделник заради първоначално слабия му отговор срещу агресията на шествие на бели националисти в Шарлотсвил, Вирджиния, съобщава Ройтерс.

Оттеглям се от съвета, за да привлека внимание към сериозните вреди, които нашият разделен политически климат причинява по критични въпроси“, заяви главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич в блог публикация.

Кенет Фрейзър, афроамериканец и главен изпълнителен директор на производителя на лекарства Merck, каза, че напуска съвета заради реакцията на президента към агресията между белите националисти и контрапротестиращи. Фрейзър заяви ясно нуждата да „се заеме позиция срещу липсата на толерантност и екстремизма“. Фрейзър е един от най-известните чернокожи главни изпълнителни директори в корпоративна Америка. 

AFL-CIO, федерация на профсъюзи, която представлява 12,5 млн. работници, заяви, че обмисля оттеглянето на своя представител в комисията.

След като бялото националистическо шествие доведе до човешка жертва в събота, Тръмп първоначално заяви, че трябва да се обвиняват много страни. В изявление от понеделник той обяви неонацистите и Ку-Клукс-Клан за престъпници, поддавайки се под нарастващия политически натиск, след като критиците го нападнаха, че не е обвинил директно белите националисти.

Главният изпълнителен директор на Under Armour Кевин Планк обяви оставката си от съвета в туит. „Оставаме непоколебими към нашия потенциал и способност да подобрим производството на САЩ“, каза Планк. „Under Armour обаче се ангажира с иновации и спорт, а не с политика“.

Планк бе критикуван миналата зима от някои от най-големите звезди на Under Armour за подкрепата му към Тръмп.

По време на демонстрацията в Шарлотсвил, включваща стотици бели националисти, се стигна до смъртен случай в събота, когато автомобил се вряза в група контрапротестиращи и уби един човек.

Лидерите на Америка трябва да почитат нашите фундаментални възгледи, категорично отхвърляйки изразите на омраза, фанатизъм и надмощие на определена група, които се противопоставят на американския идеал, че всички хора са създадени равни“, казва Фрейзър в изявление по повод оставката си.

Като главен изпълнителен директор на Merck и като въпрос на лична съвест се чувствам отговорен да заема позиция срещу липсата на толерантност и екстремизма“, заяви той.

Тръмп отговори малко по-късно в туит, казвайки: „Кен Фрейзър от Merck Pharma се оттегли от Бизнеса съвета на президента, той ще има повече време да намали гигантските цени на лекарства!“.

Тръмп засили атаката си по-късно през деня отново с туит, в който казва, че Merck „е лидер във все по-високите цени на лекарства, докато в същото време отнема работни места от САЩ. Върни работните места обратно и намали цените!“.

Няколко изпълнителни директори на водещи американски компании вече се оттеглиха от редица съвети на президента като протест срещу политиките на Тръмп.

Главните изпълнителни директори на Tesla Илон Мъск и на Walt Disney Робърт Айгър напуснаха Стратегическия и политически форум на президента през юни, след като Тръмп заяви, че ще оттегли САЩ от Парижкото споразумение по климата. Мъск напусна и бизнес съвета.

Бившият главен изпълнителен директор на Uber Травис Каланик си тръгна от бизнес съвета през февруари на фона на натиск от активисти и служители, противопоставили се на имиграционните политики на администрацията.

Белият дом заяви в неделя, че идеята на коментарите на Тръмп, осъждащи агресията на шествието на белите националисти, е, че включват Ку-Клукс-Клан и неонацистките групи.

Демократи и републиканци разкритикуваха Тръмп, че изчака твърде дълго, за да говори за агресията – първата му голяма местна криза като президент – и че когато наистина изрази позицията си, не успя ясно да осъди белите националисти, предизвикали мелето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Накратко, ТУК пишЕте с "грешки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Пшсах "цшганията" с "и", и скапа-ни-ят автоматичен цензор веднага зомаза картинката. Инвестор ъгъл т отдавна е строго цензуршрана медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Всички знаят, че ци_ганите са от бялата раса но, тук - ако викнеш срещу / забележете!/ ***, еднш субекти тутакси врякват, че бшло "расизъм". В щатите, обаче - което видях по ТВ - имаме просто обществено опасна хулиганска проява, която отнемо живот. Светът не е с всичкия си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 6 години
Агресия има и от двете страни, дори да не е в конкретният случаи, а много от черните хора в САЩ (а и не само в САЩ) непрестанно искат не "равни права" както твърдят, а ПРИВИЛЕГИИ. Отделно непропорционално висок процент престъпления в Щатите се вършат от т.нар. "афроамериканци" (интересно ако бял човек от Южна Негрия емигрира в САЩ, как ще му викат) - и това е суха статистика, а не "расизъм" или "фашизъм".Не пропагандирам нищо - само констатирам. Законите в една страна трябва да се прилагат еднакво към всички. Редовно виждаме протести, когато бели полицаи са застреляли чер бандит - а ако черни престъпници убият бял полицаи, или черни полицаи застрелят бял бандит, някой протестира ли - и реве ли, че това е "расизъм"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още