IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише към Йелън: Не слушайте съветите на МВФ и Световната банка

Според бившия председател на ЕЦБ Федералният резерв трябва да запази всички опции на масата отворени

16:11 | 16.09.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко преди дългоочакваното решение на Федералния резерв на САЩ (Фед) за повишаването на лихвените проценти бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише даде съвет на гуверньора Джанет Йелън – игнорирайте предупрежденията на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка за опасностите от паричното затягане и оставете всички опции на масата, съобщава CNBC.

Фед трябва да бъде независим от самозваните добри съветници“, заяви Трише за CNBC във вторник. „Това е част от доверието към паричната политика“.

В началото на септември както Световната банка, така и МВФ предупредиха централната банка на САЩ да не повишава лихвените проценти, докато основата на световната икономика не се подобри. Тези предупреждения дойдоха след летните сътресения на световните пазари в резултат на опасенията около влошаващите се икономически перспективи пред Китай и възможността за по-високи разходи за заеми в най-голямата икономика в света.

Те могат да предоставят добри съвети на по-средносрочна база, но не и точно решение към текущия момент“, заяви Трише. „Наистина мисля, че не е в рамките на техните мандати да правят това“.

Ако Фед наистина се реши на повишение през тази седмица, то няма да хване никого неподготвен, допълни той.

Според мен те много ясно предупредиха пазара, че е възможно повишение на лихвените проценти, така че никой не може да каже, че не е бил предварително предупреден“.

Въпреки че САЩ е близо до увеличение на лихвените проценти, според Трише допълнително облекчаване на паричната политика от страна на ЕЦБ също не може да изненада инвеститорите.

Това не е нещо ново, тъй като още при стартирането на програмата за количествено облекчаване беше ясно заявено, че тя ще продължи поне до септември 2016 г., а при нужда – и след това“, каза той.

По-рано този месец ЕЦБ понижи прогнозата си за инфлацията и остави отворена възможността за удължаване и разширяване на програмата ѝ за изкупуване на активи, която в момента е на стойност 60 млрд. евро месечно и трябва да изтече през септември 2016 г.

Споделяйки оценката си за икономиката на еврозоната, Трише заяви, че вярва, че единната валута на блока е „отново на крака“ след кризата с Гърция.

Остатъците от държавните рискове постепенно се елиминират и е ясно, че когато погледнем към Испания, тя в момента се разраства добре, Ирландия отчита ръст, както и Португалия", казва той.

Гърция е по-особен случай“, допълва Трише, „но и там корекцията вече се отплаща от гледна точка на растежа и създаването на работни места“.

Що се отнася до еврото, Трише вярва, че то се е търгувало на подходящи нива, имайки предвид текущата динамика на растежа в Европа.

В момента ми се струва, че предвид европейските перспективи сегашното му ниво е правилното“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Ааа така теглете им една майна на тоя IMF и WB боли ви шпека, а па после ше видиме кое кво що ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Като платежно средство ДОЛАРОВАТА БАНКНОТА е непозната за САЩ. В развиващите се икономики тя е ЦЕННА КНИГА която се купува с МЕСТНА ВАЛУТА. Подобни покупко - продажби които се очекват да се случат след вдигането на лихвите ще ИЗТЕГЛЯТ ОТ ОБРЪЩЕНИЕ голямо количество местна валута и ще предизвикат ДИСБАЛАНС на паричните им пазари. Това неизбежно ще навреди на ликвидността на ЦЕНТРАЛНИТЕ ИМ БАНКИ, които ще бъдат принудени на обезценят валутите си.Обезценката води до затруднения не само във вноса на стоки , но и в чуждото инвестиране. БЕЗ СЪМНЕНИЕ ТОВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НАЙ МНОГО НА ИКОНОМИКИ КАТО ГЕРМАНИЯ, ЧИЕТО ПОЛОЖИТЕЛНО ТЪРГОВСКО САЛДО ДРАЗНИ АМЕРИКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
nocalled
преди 8 години
аа това е страшно продължителна и напрегната сага. какъв обрат, какъв драматизъм, какво актьорско майсторство! прав и просълзен аплодирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
nocalled
преди 8 години
аа това е страшно продължителна и напрегната сага. какъв обрат, какъв драматизъм, какво актьорско майсторство! прав и просълзен аплодирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още