IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп 1 към 1

Една съвсем нормална реч на кандидат-президента на републиканците

09:04 | 04.11.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тръмп в залата в Оу Клер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп в залата в Оу Клер. Снимка: Ройтерс

Антуражът на предизборната кампания на Доналд Тръмп посети във вторник Оу Клер (Eau Claire, в превод от френски "бистра вода"), в щата Уисконсин. След изказването на губернатора Скот Уокър на сцената излиза и Доналд Тръмп. Ето и цялата му реч – 1 към 1, публикувана от Handelsblatt.

„Благодаря ви. Има хиляди хора все още извън залата – но вместо да изчакаме, нека да започнем. В момента има над 4000 слушатели, другите ще влязат, докато говорим. Но мисля, че е добре сега да започнем. Те се проверяват на входа. Искам да започна с благодарност към големите лидери на Уисконсин, които са с нас днес. Лидерът на партията Райънс Прибъс, който изнесе много вдъхновяваща реч. Сенатор Рон Джонсън - надявам се всички да излязат и да гласуват за Рон – той е един голям спортист, а хората не знаят това. Той е прекрасен атлет и невероятен човек. Той беше от самото начало до мен. 

Конгресмен Шон Дъфи. И партийният лидер, който върши невероятна работа - всички го знаем - Брад Къртни. Благодаря ти, Брад. Благодаря на всички.

Много специална благодарност и на губернатора Скот Уокър, който свърши фантастична дейност в Уисконсин. И аз ви кажа нещо -  аз се състезавах срещу него. Той е твърд, той е брутален. Така че, губернатор Уокър, искам да Ви благодаря. Изключителен, изключителен конкурент. Благодаря, Скот, благодаря Ви.

Но най-вече искам да благодаря на всички, които днес са тук и са част от това фантастично движение: „Make America Great Again“. И това е, което ние ще направим наистина.

Само за една седмица ще спечелим великия щат Уисконсин. И ние ще си върнем Белия дом. Това ще се случи, хора! Много добри резултати от анкети имаме, особено днес.

Една от тях получих току-що. Ние водим със седем пункта в Северна Каролина, със седем пункта! Северна Каролина. Ние сме много по-напред във Флорида, далеч напред в Охайо. Ние се справяме добре в Охайо и Флорида. В Айова растем значително, получаваме голяма подкрепа от губернатора Брендстед. Ние растем значително навсякъде.

Но знаете, че казват, че в Тексас разликата е малка - но познайте, изглежда, че ще бъде ясна победа за нас. Ние обичаме Тексас!

Значително растем в Джорджия. Това е друг [щат], за който се казва, че резултатите са спорни. Но познайте какво: ние значително растем. Такива са нещата.

Искам да благодаря тази вечер и на някои велики хора тук. Кметът Джулиани, който е невероятен, той е толкова лоялен. А какво да кажем за Боби? Той е доста добър в сравнение с вас, хора, но ние го уважаваме, искаме победители, нали?

Ние сме в началото на нещо невероятно, историческа промяна, която ще поеме властта от една провалена политическа система - и тази власт се връща в ръцете на нашите семейства, общности и граждани. Това ще се случи.
А реалната промяна започва с това да се оттегли незабавно Obamacare и да се замени тя. Това е катастрофа, абсолютно бедствие.

Току-що беше обявено, че гражданите на Уисконсин ще станат свидетели на сериозно, двуцифрено увеличение на своите плащания, вие знаете това, нали? Аз няма да ви кажа колко високо ще бъде увеличението - искам да останете доволни. Аз не искам да изпаднете в депресия. Но не е нужно да се притеснявате. Ние ще се отървем [от Obamacare], така че не бива да се тревожите за това.

Във великия щат Аризона вноските ще се увеличат със 116 процента. Там хората не са щастливи. А повече от три четвърти от окръзите в Уисконсин ще загубят догодина защитата си при застраховките при Obamacare. Успех в преговорите за останалите.

В Минесота, вноските ще се повишат ...

... Кой е от Минесота? [Аплодисменти]. Уау! Чудесно! Това е толкова готино! Вижте човека, изглеждаш страхотно! Там има един -  пациент с рак от Минесота. Вие ще се оправите, в най-скоро време. Изглеждате добре! Това е готино ...

... И ние току-що научихме, че се справяме супер в Минесота. А аз не знаех, че толкова много хора са тук [от Минесота]. За вас – ние ще се справим с тази задача.

Увеличението на вноската ще бъде почти 60 процента, както знаете. 60% в Минесота и по-късно още повече.

Губернаторът демократ току-що каза, че Законът за достъпното здравеопазване (т. нар. Obamacare) в Минесота вече не е достъпен. Вноските се покачват, фирмите бягат, бягат застрахователи, лекари. Отвъд това [Obamacare] е голямо нещо.

Много американци плащат повече за своето здравно осигуряване, отколкото за своите кредити за недвижими имоти или за наем - за първи път в историята на Америка. За първи път това се случва. Obamacare е катастрофа, пълна катастрофа. И все пак Хилъри Клинтън ще го продължи и дори ще го оскъпи. А то пак няма да работи.

Така че аз ви моля за вашия глас, така че ние да можем да замени Obamacare и да може да спасим здравното осигуряване за всяко семейство в Уисконсин - и за всяко семейство в страната. Истинска промяна!

[Викове: Тръмп, Тръмп, Тръмп].

Благодаря на всички ви, толкова е мило. Вие знаете, такова движение страната ни никога досега не е виждала.

И ако кажа... О, само няколко думи. [Показва края на залата] Там има изключително непочтени хора от медиите. Най-непочтените хора в света. Те казват – той рече това, той каза онова... Нека ви кажа - те са изключително нечестни. И все пак ние водим -  въпреки цялата нечестност. И аз вярвам, че на 8 ноември ще имаме предимство.

Истинската промяна също така означава да възстановим искреността на правителството. Както знаете, ФБР възобнови отново свое разследване срещу Хилъри Клинтън. Това е най-големият скандал от "Уотъргейт". И сега има съобщения, че ФБР ще освети целия близък кръг от съветници на Хилъри Клинтън. А тя иска да обвиняваме друг ...
[Силни възгласи – арестувайте я, арестувайте я!]

Знаете ли, някак си мисля, че Obamacare няма да е големият ѝ проблем. Това не е ли ясно? Тя иска да вмени вината на друг - за своите правни проблеми. Но тя не може да вмени вината на някой друг, освен на себе си. Хилъри е тази, която е поставила незаконен частен имейл сървър, за да прикрие криминалните си дейности, както знаете. И тя го знае.

Хилъри е тази, която е участвала в една корумпирана игра „Pay to play“ в Министерството на външните работи. Хилъри е тази, която заплаши националната сигурност, като съхраняваше секретна информация на един несигурен сървър. Хилъри е тази, която излъга толкова често пред Конгреса и ФБР. 39 пъти пред ФБР - всяка лъжа, искам да кажа, всеки път, когато тя каза: „Съжалявам, защото не мога да си спомня". Не си спомняла. 39 пъти!

Повярвайте ми, всеки път, когато тя каза това, то бе лъжа. Хилъри е тази, която скри 13 телефона, някои с помощта на чук. Хилъри беше тази, която изтри 33 000 имейла, след като получи призовка. След! И тя е човекът, а това стана ясно скоро, а ако бях аз или някой друг, това щеше да е най-голямата история на света!

Тя прие да получи предварително значими въпроси [преди телевизионен дебат] и се възползва от това да нападне [в първичните избори] Бърни Сандърс - вместо открито да съобщи за това ужасно нарушение на етиката. Виждате, че те продължават да говорят за [анализатора, коментатора на CNN и ръководител на Националния конгрес на Демократическата партия] Дона Бразил. Но тя е нескопосана [като предварително прати въпросите]. Честно казано, тя трябва да подаде оставка от поста си при демократите. Тя току-що бе уволнена от тв канала. Сега трябва да се оттегли от Демократическия национален комитет.

Представете си аз да получа [от някой] въпросите за дискусия предварително и те да разберат това. Знаете ли какво би станало? Двоен електрически стол, нали? Това щеше да е на първа страница на  New York Times, на Washington Post. [а в случая на Хилъри Клинтън] почти не писаха за това. Можете ли да си представите? За мен това е нарушение на правилата (...) явно нарушение на правилата.

Тя е получила въпросите, а не го е признала. Те говорят за Дона Бразил, но не за Хилъри. Хилъри е получила въпросите за телевизионния дебат срещу Бърни Сандърс и не е признала. Това е истински гаф. А почти не писаха за това. 

Но ние знаем отговора. Излезте навън на 8 ноември и гласувайте. Помислете за това!

Хилъри не е жертва. Американският народ е жертва на нагласена и корумпирана система във всяко едно отношение. И това е вашият шанс за промяна. Тази възможност. Аз не мисля, че ще имате втори шанс. Изборите идват и няма да имате още една възможност. Също така не и след четири години, помнете това.

Ако тя бъде избрана, това ще предизвика безпрецедентна конституционна криза и работата на правителството ще бъде безславно блокирана. Вероятно тя в продължение на години ще бъде обект на разследване, което е вероятно да доведе до по-голям наказателен процес.

В един от последните публикувани имейли [на ръководителя на кампанията на Клинтън Джон Подеста], той казва: „Ние трябва да се отървем от всички тези имейли". Можете ли да си представите? Това е от Wikileaks. (...). Ако Джон Подеста работеше за мен, аз ви казвам, че щях да го уволня толкова бързо ... той е неприятен човек. Бих го уволнил. Както и в [бившото му тв шоу „Стажантът"] - Джон, ти си уволнен! Неприятен човек, той е неприятен човек.

[Викове: Тръмп, Тръмп,Тръмп]

А той каза, че на Хилъри ѝ липсва инстинкт. А Бърни Сандърс я обвини в лоша преценка. И  двете са верни. И това е свързано, ако се замислите.

А сега се установи, че висш служител на Министерството на правосъдието, държавният секретар, е близък познат на Подеста. Двамата са се срещнали на вечеря за [инцидентите около либийския град] Бенгази. И Подеста описа човека като този, който я е спасил от затвора - който работи за Министерството на правосъдието.

 

Имало ли е някога в нашата страна такава ситуация? Имало ли е някога такова нещо?

 

Това е добра възможност за важно публично обновяване. Тъй като толкова много неща се промениха през последните няколко дни. Това е послание за всеки демократичен гласоподавател, който вече е гласувал за Хилъри Клинтън и сега има страшни угризения на съвеста - с други думи - искате да промените своя вот. Уисконсин е един от щатите, в които можете да променяте по-ранния си вот, ако мислите, че сте направили грешка. Много неща се случиха, откакто гласувахте. Така че, ако живеете тук или в Мичиган, Пенсилвания и Минесота - тези четири щата, тогава можете да коригирате вота си и да гласувате за Доналд Тръмп. Ние ще го направим. „Make America Great Again“. Окей?

Тя няма да направи Америка велика отново. Тя никога няма да направи Америка велика отново.

Семейство Клинтън са в миналото. Ние сме светлото бъдеще. И аз казвам "ние". Ние, ние сме. Аз съм само пратеник, само пратеник, забележете това. Но вие също трябва да приемете, че аз съм само обикновен пратеник. Аз съм само пратеник.

Моят договор с американските избиратели ще започне с план за възстановяване на искреността и чувството за отговорност на правителството. Искам цялата корумпирана система на Вашингтон да чуе думите, които искаме да кажем тук заедно. Ако спечелим на 8 ноември и се преместим във Вашингтон, окръг Колумбия, тогава ще стигнем до края.

[Викове: Тръмп, Тръмп,Тръмп]

Не знаете това, но аз вече го казах и преди, а това е много интересно: Когато за първи път чух този лозунг [Drain the swamp], си помислих: „Оставете ме на мира". Мразя това. Но тогава го изрекох и хората полудяга. Тогава бях на събитие с 18 000 души и го изрекох и хората полудяха. И тогава аз отново и отново го изтичах  през изминалата седмица и половина, а сега аз го обичам, обичам този лозунг. И това е много вярно.

Фокусът на моя договор [с избирателите] ще бъде връщането на нашите работни места. В този момент 17 милиона американски жени и деца живеят в бедност, или са на ръба на бедността. Можете ли да си представите това в тази страна? 43% от афроамериканските деца в училищна възраст живеят в бедност, 32 на сто от испанскоговорещите деца в училищна възраст живеят в бедност. Това е нашата земя, това е недопустимо за нашата страна.

Аз ще го оправя, аз ще оправя това. Казвах често и много отворено за вътрешните градове и се обръщах към афроамериканските групи, испанскоговорещите групи, аз им казах: „Какво имате да загубите? Това е едно бедствие. Какво имате да губите? Ние ще оправим това. Ние ще върнем прекрасните училища. Ние ще спрем това престъпление. Престъплението е невероятно.

Ние ще върнем добрите работни места. Какво имате да губите? Ние ще го оправим!

Когато стана президент, ще отида при най-бедните общности и ще работя по национален план за съживяване. Ние ще заменим десетилетията на неуспех с успешни поколения. Ще имаме успешни поколения.

И само чуйте това - Америка загуби ... о, да. И ние ще изградим тази стена. Не се безпокойте. Ние ще изградим тази стена. Няма съмнение в това. И Мексико ще плати за това, ще видите!

И просто чуйте и това, това е трудно да се повярва. Казах това преди две седмици, когато получих тези данни  - преди две седмици: това трябва да е печатна грешка. Някаква грешка. Това не е възможно. Америка е загубила 70 000 фабрики, 70 000! Мислех, че става дума за 700. „Нещо сте сбъркали Може би 7000?“ Америка е загубила 70 000 фабрики, защото политиците не знаят какво правят. Или те следват специални интереси.

Откакто Китай е член на Световната търговска организация – друго подпомагано от Бил и Хилъри бедствие, сме свидетели на най-голямата кражба на работни места в историята на света. Ние сме третирани като глупави хора. Ние имаме лидери, които не знаят какво правят. Ние имаме лидери, които си нямат представа. Това е най-голямата кражба на работни места в историята на света. Това е, което се случи с нас.

Hutchinson Technology съкрати 411 служители тук и премести работните места в Тайланд. Honeywell съкрати 974 работници, които произвеждаха вериги в Чипева Фолс. Вашите работни места, за това няма да ръкопляскате - отидоха в Китай. Това е национален проблем (...). Ние не използваме правилните наши инструменти. Искам да кажа – правете си вашия продукт [някъде по света] и ако [с него] се върнете тук, няма да ви бъде толкова лесно. Ще трябва да платите един хубав тлъст данък върху продукта, който внасяте. ТТМ Technologies уволни 166 работници и изнесе производството в Мексико и на други места.

Много работни места мигрират към Китай, много работни места мигрират към Япония, много работни места мигрират към Южна Корея и невероятен брой работни места и производствени обекти и заводи отиват в Мексико.

Едно правителство на Тръмп ще спре преместването на работни места от Америка. Ние ще спрем напускането на работни места от Уисконсин, където можем да работим заедно с губернатора, велик губернатор. Ние ще спрем това.

Кражбата – това е, за което става дума.... Кражбата на просперитет ще бъде преустановена. От сега нататък ще важи едно правило: Америка първо!

Всичко за изборите в САЩ следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
Този по голям социалист от Хилъри и демагогства яко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Нищо не може, така с мита не може да се върне производството в САЩ защото ще настане просто голяма контрабанда..митата не работят. Производството ще се върне когато стане по лесно и евтино да се произвежда в САЩ и там в бизнеса се появи - ДОХОДНОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
honaniga
преди 7 години
Да, аз бих гласувал за Тръмп, но колкото и да ми е неприятно и там и при нас ще гласуват за тези, които, цял живот са били на държавна издръжка. Те няма да служат на народа. Напротив най-нагло смятат, че ние трябва да работим за тях. Това е огромната разлика с Тръмп, който е разчитал на собствените си сили и не е похарчил, а е умножил оставеното му наследство. Това за мен е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
i_ivanov80
преди 7 години
Не пич, не ме разбирай грешно. Аз съм всичко друго, но не и поддръжник на Хилари. Просто ти казвам, че в случая е: "хвани единия, удари другия".А който и да спечели, не може да избира еднолично политиката, а ще трябва да се координира с конгреса. Тръмп никой няма да го остави да направи това, което обещава.Честно да ти кажа, ако нямаше да загубя куп пари, щях да искам Тръмп да спечели, за да се убедите всички, че с популизъм никъде не се стига. Така беше и с Ципрас, Така беше и със СЕТА, така е и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 7 години
Не пич, не ме разбирай грешно. Аз съм всичко друго, но не и поддръжник на Хилари. Просто ти казвам, че в случая е: "хвани единия, удари другия".А който и да спечели, не може да избира еднолично политиката, а ще трябва да се координира с конгреса. Тръмп никой няма да го остави да направи това, което обещава.Честно да ти кажа, ако нямаше да загубя куп пари, щях да искам Тръмп да спечели, за да се убедите всички, че с популизъм никъде не се стига. Така беше и с Ципрас, Така беше и със СЕТА, така е и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
shinawatra
преди 7 години
Явно само ти и гласоподавателите на Хилъри сте наясно как функционира САЩ. A всички останали са заблудени овце:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 1
a4olp
преди 7 години
Прочетох цялата реч и да ви кажа колкото и да не им се харесва на Wall Street Тръмп е прав.САЩ изнесе голям % от промишлеността си извън САЩ и плаща данъци и заплати там.Това е изгодно за Бизнеса но зле за Хората.При Тръмп борсите ще се сринат временно но след това ще продължат с растежа а при Хилъри ще се покачат но после сринът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 7 години
Клинтън трябва да спечели един щат из между (ако приемем, че Тексас е за Тръмп):- Аризона, Охайо, Северна Каролина, Флорида, Джорджияили два от:- Невада, Ню Хамшир, Айова. Аляска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 7 години
Клинтън трябва да спечели един щат из между (ако приемем, че Тексас е за Тръмп):- Аризона, Охайо, Северна Каролина, Флорида, Джорджияили два от:- Невада, Ню Хамшир, Айова. Аляска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
i_ivanov80
преди 7 години
Единственото, което ще направи, ако спечели, е да срине краткосрочно борсите. После възстановяването няма да е като след Брезит-а.Всичко друго е приказки на наивници, което не знаят как фунционира САЩ.Все пак смятайки електоралните вотове в различните щати, ми се струва, че шансът на Тръмп да спечели е доста по-малък (на този етап).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още