IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Ако Фед намали лихвите, САЩ ще спечелят търговската война

Изявлението на американския президент се случва на фона на нова нестабилност на пазара

16:56 | 14.05.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предрече във вторник, че следващата стъпка на Китай в търговската война ще бъде намаляване на лихвените проценти, настоявайки Федералният резерв да последва примера, тъй като това ще доведе до победа за САЩ, съобщава CNBC.

В туит, който е поредният за темата за търговския конфликт, президентът увеличи натиска си върху Фед с цел разхлабване на паричната политика.

Тръмп заяви, че при понижение на лихвения процент от страна на Китай, ако Фед отговори със същия ход, това ще означава, че „играта свършва и ние печелим“.

Белият дом и Пекин стигнаха до задънена улица в продължаващите търговски преговори. Китай ще увеличи митата върху вносни стоки от САЩ на стойност 60 млрд. долара от 1 юни. Това решение беше взето в отговор на въвеждането на по-високи мита за китайския внос от края на миналата седмица. Китай заяви, че решението на САЩ застрашава интересите на двете страни и не отговаря на общите очаквания на международната общност.

Изявленията на Тръмп във вторник се случват на фона на нестабилност на пазара, породена от несигурността по отношение на посоката на преговорите, както и колко дълго могат да продължат те, преди да бъде взето решение.

Заедно с натиска към Китай Доналд Тръмп очевидно се опира на възможността на Фед да понижи лихвите. През 2018 г. централната банка повиши лихвените проценти четири пъти, като пазарите в момента оценяват възможността да има едно понижение през октомври.

Управителят на Федералния резерв за Минеаполис Нийл Кашкари коментира пред CNBC, че смята, че паричната политика засега е правилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Няма печеливши при търговските войни Особено при воини с такъв размер като тази между С А Щ и Китай Но Тръмп си е навил на пръста и вероятно ще принуди Ф Е Д да свали лихвите Но инфлацията е зад ъгъла и не се знае какво може да стане след това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Sandy
преди 4 години
Положението е такова, че още от края на 2018-та курса на долара трябваше да върви надолу до 1.40, но ФЕД обърка нещата и Тръмп с право се ядосва. Другите държави борба водят да си свалят курса на валутите, а ФЕД наопаки. Може би ФЕД се страхуват от надуването на балони, затова. Лошите кредите са опасно нещо, което може да събори и големи баМки, затова ФЕД дърпат лоста по малко нагоре да няма спукани балони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
*** = т ъ п @нарски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Тръмп: Ако Фед намали лихвите, САЩ ще спечелят търговската война Mда, ше печатат яко за сметка на целият ******нарски свят,колекциониращ зелени вестникарски хатрийки с холивудско покритие!Елитът на САЩ е геронтофилски - всички президенти, кандидати, помагачи сек'ви - всичко е старо като елита на КПСС на СССР преди последният да рухне.Явно в бъдещите няколко години ще наблюдаваме връх на старческата неадекватност и безсилие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още