IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е бесен на адвокатите си

Двамата защитници са били толкова слаби в аргументите си, че са накарали републикански сенатор да гласува срещу бившия президент

15:41 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: DPA&nbsp;</p>

Снимка: DPA 

Бившият американски президент Доналд Тръмп е проследил началото на процеса си за импийчмънт в американския Сенат от имението си Мар-а-Лаго във Флорида. И е бил доста ядосан, съобщават New York Times и CNN, позовавайки се на източници от обкръжението на Тръмп. При скала на гнева от едно до десет Тръмп е бил „осмица“, докладва свидетел на случилото се пред New York Times. А според CNN в даден момент Тръмп е крещял по телевизията.

Какво е станало, че да разяри милиардера? Адвокатите му Дейвид Шьон и Брус Кастор са се запънали в началната си реч, четейки напечатан предварително текст, вместо да изнесат пламенна реч в интерес на Тръмп.

На Шьон и Кастор беше възложено да представляват Тръмп едва десет дни преди началото на процеса по импийчмънт. В началото на процеса трябваше да се изясни дали той изобщо е конституционен, което Сенатът одобри с мнозинство.

Демократите обвиняват бившия президент, че е отговорен за щурма на Капитолия в началото на януари. Те реконструират деня в 13-минутно видео, след което говорителят на обвинителите, депутатът от Демократическата партия Джейми Раскин заяви в речта си: Тръмп беше този, който „подбуди своите привърженици към бунт“.

Впоследствие адвокатът на Тръмп Кастор почти не засегна централното твърдение, но вместо това похвали представянето на демократите – в обвинителната реч, като много успешно. Нестандартната отбрана спечели на Кастор и Шьон силни подигравки в САЩ. Републиканският сенатор Бил Касиди спонтанно смени позицията си след слабото представяне и гласува срещу бившия президент. Демократите са „изтъкнали по-силни аргументи“ от екипа на бившия президент, пише в Twitter Касиди.

Алън Дершовиц, който представляваше Тръмп в първия му процес по импийчмънт, също заяви след проявата на Кастор в Сената, че не може да разбере с какво се занимава адвокатът. „Няма аргументи. Нямам представа какво прави. Нямам представа защо казва това, което казва”, оплака се адвокатът звезда.

Историкът Майкъл Бешлос, който се специализира в историята на американските президенти, заяви, че Кастор и Шьон със сигурност са „най-некомпетентните юридически представители на съвременен президент“, независимо дали все още е на длъжност, или не.

Очаква се процедурата да отнеме само няколко дни - до уикенда или началото на следващата седмица. Засега не се очертава постигане на необходимото мнозинство от две трети за осъждане на Тръмп. За да се случи това, би трябвало 17 републиканци да застанат на страната на 50-те демократи.

Едновременно с процеса на импийчмънт окръжната прокуратура на Фултън в американския щат Джорджия започна наказателно разследване срещу Тръмп. Според New York Times става дума за опитите на Тръмп да обърне резултатите от президентските избори през 2020 г. в Джорджия. След очертаващото се изборно поражение се твърди, че Тръмп е поставил вътрешния министър на Джорджия Брад Рафенспергер под натиск да „намери“ 11 780 гласа за него - с този брой Тръмп щеше да има повече гласове от Джо Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още