IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Ерата на безкрайните войни приключва

Плановете на американския президент да изтегли войници от Германия предизвикаха критики

09:40 | 14.06.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп, който е подложен на критики през последните дни заради плановете си да изтегли хиляди американски войници от Германия, заяви пред випускници на военната академия „Уест Пойнт“, че тяхната задача ще бъде да защитават „жизненоважните интереси на Америка“, а не да водят „безкрайни войни“ в далечни земи, предава Ройтерс.

Плановете на Тръмп да изтегли 9500 военни от Германия, един от най-силните съюзници на Америка, и да ги предислоцира в Полша и други страни, предизвика гнева на германски представители и породи притеснения в Конгреса на САЩ за оттегляне от световната сцена.

В словото си във военната академия „Уест Пойнт“ Тръмп заяви пред над 1000 випускници, наредени в съответствие с правилата за социално дистанциране, че задачата на американските войници не е да възстановяват чужди страни, а „да защитават, да защитават силно, нашата страна от чуждестранни врагове“.

„Слагаме край на ерата на безкрайни войни“, отбеляза Тръмп. Не е задължение на американските сили „да разрешават стари конфликти в далечни земи, които много хора дори не са чували“, допълни той.

Като президент Тръмп изтегли военни от Сирия и призова американските съюзници в света да плащат повече за ангажимента на американските сили да ги защитават.

В редки критики от собствената му партия 22 републиканци от комисията за въоръжените служби към Камарата на представителите написаха писмо до Тръмп, в което заявяват, че намаляване на броя на военните в Германия ще навреди на националната сигурност и може да насърчи руска агресия.

Тръмп пристигна в „Уест Пойнт“ в момент на напрежение с лидери на американската армия за това дали армията трябва да бъде използвана за потушаване на протестите в цялата страна заради убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай на 25 май.

Председателят на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили заяви в четвъртък, че е допуснал грешка, придружавайки Тръмп в разходка от Белия дом до близка църква, след като властите разчистиха пътя от протестиращите, използвайки сълзотворен газ и гумени куршуми.

Министърът на отбраната Марк Еспър също ще разграничи от Тръмп за това дали военни на активна служба трябва да бъдат използвани за установяване на контрол върху разкъсвани от протести градове.

Впоследствие Тръмп съобщи, че има доверие на Еспър и игнорира изказването на Мили.

В словото си в събота американският президент засегна бегло темата за расовата несправедливост в САЩ, като заяви, че завършващите кадети са пример за пъстротата на Америка.

„Вие идвате от ферми и градове, от големи и малки щати и от всяка раса, религия, цвят на кожата и вероизповедание. Но когато влязохте тук, станахте част от един екип и едно семейство, служейки гордо на американската нация“, изтъкна Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Има си европейска армия и нови модерни европейски образци въоръжения във всички военни области само че въобще не се шуми и не им се правят такива реклами като на американските оръжия. От няколко години новите европейски бойни кораби започнаха да се произвеждат с бойни лазери немско производство. Дори и малките корвети вече задължително имат лазери. Например новият немски модел от клас Брауншвайг, който заменя всички стари корвети. Оптоелектрониката на бойната глава на ракетите за ПТУР Джавелин е изцяло немско ноу-хау и се произвежда изключително в немско предприятие. Европейските защитни ракетни системи във всички класове по нищо не отстъпват на американските и руските. Само дето нищо не се чува за тях. От доста години немците имат собствено кавитационно торпедо превъзхождащо руското "Шквал". Немските дизел-електрични подводници от клас Делфин 2 са едни от най-добрите и безшумни в света. И т.н.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Има европейска армия. Уастваме в демократични мисии по света от няколко години :-). Все още не е завършена. Пипа се леко, защото ЕС е най богатия търговски блок в света, с над 400 милиона население, ядрена сила, стратегическо положение и възможност да произвежда много оръжия, от един пистолет до адрени подводници, самолетоносачи и ядрени бомбардировачи. Тръмп постоянно ни побутва да я завършим по бързо и ако го преизберат до няколко години сме готови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
зачетох някакъв анализ на техни(хамерикански) военни стратези . накратко . европейците са големи и могат да се оправят сами с рассия . ако искат да си пазят границите и да поддържат някаква цивилизация в отвъдморските си територии да се стягат в кръста и да си поемат разходите ... ние имаме много по-сериозна работа в тихия окена , южнокитайско море , червено море и арктика ... тръмп нищо особено не прави самостоятелно и специално във военната доктрина на усато ... имат си интереси и си ги гонят ... :))) ... пита се в задачата докога няма да има единна европейска армия и да налагаме с нея демокрация по света ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
dakl
преди 3 години
Безспорно това което сега наблюдаваме е кулминацията в борбата между глобалисткия елит и национално ориентираните промишленно индустриални кръгове не само в САЩ но и в целия т нар колективен Запад. Борбата по думите на поета е безмилостно жестока. Рейтинга на Тръмп значително не претърпял промяна, но този на опонента му расте подхранван от стимулираните и финансирани от транснационлните компании протести. Отрито вече се говори за свалянето на президента с военен преврат, което и обеснява и обращението тна Тръмп директно към военнослужещите тъй като военната върхушка го предате и му обърна гръб! Ще очакваме следващия ход, който не е изключено и да е последен за Тръмп, но не и за неговата кауза !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Браво на Тръмп. За кратко време свърши много за ЕС. Време е Германия и европейските държави да поемат управлението на съюза. Истински германец като дядо си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Господ да пази Тръмп.Особено пък след такива изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
За краят на войните не е прав, той самият не мисли така, иначе нямаше да увеличава бюджета за отбрана. Но военното присъствие в Германия действително е леко безсмислено. Ако ще разполагат с военни бази в Европа, по-добре да са в граничните държави: Полша, Украйна, България, Гърция, балтийските страни... А може би просто си търси оправдание затова, че безславно се оттегли от Сирия, зарязвайки съюзниците си на произвола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
rooctcho
преди 3 години
Екстра, резачка на военния бюджет и изтеглянето от европа ще бъде най големия подарък от Дончо. Време е Европа да си гледа сама дворчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Руснаците се махнаха преди 30 години от Германия, тия още я "пазят" от руснаците. Сега ще пазят Полша. А нас Бог да ни пази и 8-те нови изтребители! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
Връщаме се на близкрийг? Коснерватор момче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още