IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп говори пред привърженици в Белия дом за първи път след коронавируса

Американският президент вече не е заплаха за предаване на заболяването, твърди лекарят му

10:18 | 11.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Erin Scott/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Scott/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп участва в първото си публично събитие, откакто беше диагностициран с COVID-19, а лекарят му съобщи, че той вече не представлява риск за предаване на заболяването, пише Ройтерс.

Тръмп си направил тест в събота, който показал, че вече не е „риск за предаване на заболяването на други хора“, съобщи лекарят му Шон Конли в комюнике, публикувано седем часа след събитието в Белия дом. Тестовете показали, че вече няма данни „за активна репликация на вируса“, допълни лекарят.

Засега Белият дом не коментира дали съобщението на Конли означава, че Тръмп е дал отрицателен тест за коронавирус, който зарази близо 7,7 млн. души в САЩ и отне живота на над 213 хил.

Тръмп и администрацията му са подложени на критики заради начина, по който управляват пандемията, и не особено твърдия подход към носенето на маски и социалното дистанциране в Белия дом. Най-малко 11 от най-близките съветници на американския президент също дадоха положителен резултат за вируса.

Тръмп беше сам и не носеше маска, когато говори от балкона на Белия дом в съботния следобед местно време. Това е първата му публична изява, откакто беше диагностициран със силно заразното заболяване. Той беше приет в болница на 2 октомври за лечение от COVID-19 и се завърна в Белия дом в понеделник.

Републиканският президент, който изостава от кандидата на демократите Джо Байдън в националните обществени допитвания, призова събралото се множество от стотици предимно чернокожи и латиноамерикански поддръжници, повечето от които носеха маски, но не спазваха указанията за социална дистанция, да помогнат за спечелването на гласуването на президентските избори на 3 ноември.

Тръмп, който няма търпение да се върне към предизборната си кампания след отсъствието си повече от седмица, планира да пътува до ключови щати като Флорида в понеделник, Пенсилвания и Айова съответно във вторник и сряда.

„Чувствам се страхотно“, каза Тръмп пред множеството.

Говорейки твърдо и без признаци на дрезгавина в гласа си като в интервютата му през последно време, американският президент произнесе по-кратка от обичайното предизборна реч.

Той нападна демократите заради следване на „социалистически“ и дори „комунистически“ дневен ред и изтъкна собствените си постижения в борбата с престъпността и стимулирането на американската икономика. Поддръжниците му, които размахваха знамена, ликуваха и скандираха „Обичаме те“.

На дясната ръка на Тръмп се виждаше превръзка с телесен цвят.

Макар че лекарят на американския президент му е позволил да възобнови публичните си ангажименти в събота, други медицински експерти твърдят, че решението е прибързано.

Д-р Санди Нелсън, специалист по заразни болести в Massachusetts General Hospital, заяви, че според указанията на здравните власти хората с леки симптоми на COVID-19 могат да възобновят контакти десет дни след появата на първите симптоми и след 24 часа без висока температура и без употреба на лекарства за сваляне на температурата.

Но за хора, които са били в болница и са се нуждаели от кислород, като Тръмп, указанията обичайно са за изолиране между 10 и 20 дни, допълни тя.

„Може да се каже, че той отговаря на времевите критерии, но те са за хора, които не са били хоспитализирани“, отбеляза Нелсън.

В речта си в събота Тръмп говори още за отмяна на закона за здравна реформа на бившия президент Барак Обама, Obamacare, за реформиране на наказателното правосъдие и за състоянието на икономиката.

Тръмп повтори призивите си щатите да отворят отново икономиките ти, въпреки че новите случаи на COVID-19 достигнаха двумесечен връх в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Кантаржиев и Гожи не знам дали гледат ама ше чуят нема страшно и ше смъкнат труповете на половина ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още