IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Мей са решили да започнат незабавно търговски преговори

Американският президент е обещал на британския премиер настоящите търговски споразумения между двете страни да продължат да действат и след Brexit

09:16 | 29.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е приел да започне незабавно преговори с Великобритания за сключване на ново търговско споразумение, което да запази придобивките, които има сега Лондон в качеството си на член на Европейския съюз, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Даунинг стрийт.

Решението за тези преговори на високо равнище е било взето в петък по време на визитата на Мей във Вашингтон. Това решение може да породи гнева на лидерите на ЕС, които предупредиха вече Великобритания, че тя не може да започва преговори с други страни, докато не е напуснала ЕС.

Преговорите предвиждат обособяването на съвместни работни групи. Те целят установяването на рамка на ново търговско споразумение, което може да бъде подписано възможно най-скоро след Брекзит.

"Първата стъпка към реализирането на тази цел ще бъде направена незабавно", каза говорител на Даунинг стрийт.

Решението е било взето на работната вечеря на Тръмп и Мей във Вашингтон. По време на нея Тръмп и Мей са си говорили за отношенията между Маргарет Тачър и Роналд Рейгън и Тръмп е казал на Мей, че иска отношенията му с нея да бъдат толкова тесни, колкото тези, поддържани между Тачър и Рейгън през Студената война. Това разкриха британски представители.

Според Даунинг стрийт Тръмп е обещал на Мей да направи така, че настоящите търговски споразумения между двете страни, договорени в рамките на членството на Великобритания в ЕС, да продължат да действат и след Брекзит.

"Това е първата стъпка, водеща към едно бъдещо търговско споразумение със САЩ, което може да донесе на нашата икономическа мощ огромни преимущества, както и повече сигурност и доверие в компаниите", каза Мей.

Разговорите целят също премахването на бариерите пред износа на селскостопански и хранителни продукти от Великобритания за САЩ и взаимното признаване на дипломите, така че да се улеснят бизнес отношенията между гражданите на двете страни.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още