IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Пауъл в битка за доверието на Wall Street

Цените на акциите на капиталовите пазари са се понижили с почти 15% от 3-ти октомври насам

10:50 | 04.01.19 г. 6
<p>
	Тръмп (вдясно) и Пауъл (вляво). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп (вдясно) и Пауъл (вляво). Снимка: Ройтерс

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ, бе въвлечен в едностранна словесна война, водена от президента на страната Доналд Тръмп, който обвинява именно Фед за спадовете на капиталовите пазари.

И макар Пауъл да няма подобна мощ като тази на президента в социалните медии, той може да се опита да предотврати превръщането на цените на акциите в барометър за успешната работа на централната банка, като напомни на обществеността, че Конгресът е дал на Фед различна служба: стабилни цени и отварянето на възможно най-много работни места в САЩ, пише в свой анализ Bloomberg, цитиран от сайта на Bloomberg TV Bulgaria.



„Профилът на Тръмп в Twitter е наводнен със съобщения, че американската икономика се движи добре, инфлацията е ниска, както и нивото на безработица“, отбелязwа Сара Биндър, старши сътрудник в Brookings Institution in Washington.

Цените на акциите на капиталовите пазари са се понижили с почти 15% от 3-ти октомври насам, а за слабите резултати Тръмп категорично обвинява Фед. На 18 декември той посочи в Twitter, че централните банкери трябва „да усещат пазарите“ и да се въздържат от лихвени увеличения – ден, преди Фед да обяви ново покачване на лихвените проценти. А на 21 декември Bloomberg News съобщи, че Тръмп обмисля да уволни Пауъл.

Ръководителят на Фед има шанса да поеме инициативата в свои ръце с предстоящите си публични появи в Атланта в петък и във Вашингтон на 10 януари.

„На раменете на Пауъл сега тежи да излезе и да каже, че Фед взема всичко това предвид и решенията на банката са независими“, коментира Даян Суонк, главен икономист в Grant Thornton LLP в Чикаго. „Няма лесен отговор тук“, добавя тя, защото Фед не може да бъде изцяло отделен от причините за пазарната волатилност.

Какви са новите очаквания на инвеститорите за хода на централната банка вижте в продължението на анализа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Крайно време е света да се раздели с илюзията, че нещата на световните борси се диктуват от САЩ , ане от КИТАЙ както е в действителност. Ако проанализираме графиките на КИТАЙСКАТА БОРСА ще видим как само в рамките на ЕДНА ГОДИНА , за периода 2007 - 2008 е надут и гръмнал балон в акциите на китайските борсови индекси, като ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯТА на активите е над ДВА ПЪТИ!!!СЪЩИЯТ НОМЕР СЕ ПОВТАРЯ И ПРЕЗ ПЕРИОДА 2015-2016 година , когато в рамките на година акциите скачат и падат с повече от ДВА ПЪТИ!!ФЕД и американските борси НЕ РЕАГИРАТ както през 2008 година и номера на КИТАЙЦИТЕ НЕ МИНАВА!След 2016 настъпва периода на НАДУВАНЕ на акциите на американския борсов балон и те за период от ДВЕ ГОДИНИ скачат с 50% !!!!Обратно на тази тенденция КИТАЙЦИТЕ ОБЕЗЦЕНЯТ активите си близо 30%!!Ножицата в цената на акциите на едни взаимно обвързани американско - китайски компании се увеличава драматично като РАЗМИНАВАНЕТО В ТРЕНДОВЕТЕ стига до точката на пречупване в която в момента се намират американските борсови индекси. СРИВА ИМ Е НЕИЗБЕЖЕН !!САМО БОГ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА СЛЕД ТОЗИ СРИВ НА АМЕРИКАНСКИТЕ БОРСИ!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 5 години
В статията е посочено, че "цените на акциите на /американските/ капиталовите пазари са се понижили с почти 15% от 3-ти октомври насам"С колко са се понижили за този период цените на акциите на КИТАЙСКИТЕ капиталови пазари??С НЯКАКЪВ СИ 1,5 % !!!!!!На годишна база обаче нещата в Китай стоят АПОКАЛИПТИЧНО , като цените на акциите на китайските компании са се ДЕКАПИТАЛИЗИРАЛИ с 30% !!!!!На годишна база акциите на американските компании са се ДЕКАПИТАЛИЗИРАЛИ едва с 15 % !!!Като знаем каква обвързаност имат американските и китайските борси , няма как да не очакваме нови сривове на АМЕРИКАНСКИТЕ БОРСИ!!До 30% имат още много да гонят!!ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ ТОЗИ СРИВ НА АКЦИИТЕ В КИТАЙ МИНАВА ПЛАВНО И НЕЗАБЕЛЯЗАНО, а в САЩ той е в рамките на малък времеви интервал което прави нещата драматични и непредсказуеми не само за АМЕРИКА , но и за света!САЩ закъсня с КОРЕКЦИЯТА и ПРЕЗИМЯВАНЕТО ЩЕ Е ТВЪРДО НА ПИСТАТА БЕЗ ОТВОРЕНИ КОЛЕСНИЦИ. В този смисъл Тръмп е прав - ФЕД РЕАГИРА КЪСНО НА НОВАТА СИТУАЦИЯ КОЯТО ВЕЧЕ СЕ ДИКТУВА НЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ , А ОТ КИТАЙСКИТЕ БОРСИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Съгласен съм, че обратните изкупувания с евтини пари надуха доста пазара, но в крайна сметка безплатен обяд няма и лихвите са естествен начин да се регулирт нещата. Лихвен процент от 3,5 - 4,5% е нормален за функционирането на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
mick
преди 5 години
Според мен нямат изход от нулевите лихви. Пак ще се върнат към тях и то скоро. Просто първо ще раздрусат крушата и ще оберат колкото се може повече държави и фирми. И после пак ще се впуснат в увеличаване на огромния си дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
nikolait
преди 5 години
спада е закономерен, заради практиката за обратно изкупуване на акции от компаниите(за да се вдига търсенето и цената) - сега свършват безплатните пари и това обратно изкупуване няма смисъл. Като се добави и връщането на капитали заради данъчната реформа на Тръмп(като парите пак се използваха за обратни изкупувания) може да се каже, че Тръмп и ФЕД дори предотвратиха балон, наследен от тази странна и дълга история с нулевите лихви вече 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още